Komandant NATO-a za Evropu: Trebamo pojačanje zbog Rusije

Scaparrotti: Resursi koji se sada fokusiraju na borbu protiv terorizma možda trebaju biti preusmjereni (EPA)

Glavnokomandujući NATO snagama i američkom vojskom u Evropi general Curtis Scaparrotti rekao je kako traži još vojnika, špijunskih aviona i druge resurse kako bi se zadržala američka vojna superiornost i odvratila Rusija dok Moskva nastavlja modernizaciju svoje vojske.

Scaparrotti je rekao i kako je odvraćanje Rusije jedan od njegovih glavnih zadataka.

Resursi koji se sada fokusiraju na borbu protiv terorizma možda trebaju biti preusmjereni, rekao je on novinarima poslije sastanka sa liderima evropskih vojski.

„Kada je riječ o strukturi snaga… u svakom od naših domena potrebne su mi dopune“, rekao je general, prenosi Reuters.

Bolja koordinacija

Jačanje američkih snaga u konkretnim vazdušnim, kopnenim i pomorskim oblastima „pomoglo bi da bolje uradim posao odvraćanja Rusa i dovedem nas u bolju poziciju da razumijemo kako Rusija operira“, dodao je.

Scaparrotti je rekao kako američka vojska ima dovoljno letjelica za rano upozoravanje i kontrolu u Evropi, ali kako on traži dodatne obavještajne i izviđačke avione obzirom na teren i druge specifične potrebe.

On je rekao kako je sa drugim vojnim liderima razgovarao o potrebi bolje koordinacije napora u borbi protiv terorizma kako bi se oslobodili resursi koji bi se mogli koristiti kao odgovor na rastuće izazove koje predstavljaju Rusija i Kina.

Izvor: Agencije