Komarica Dodiku: Vrijeđate, a bježite od činjenica

Dodikove objede Komarica je nazvao 'čudnim, proizvoljnim, netačnim i nedobronamjernim' (Arhiva)

Banjalučki biskup Franjo Komarica u petak je uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem je odlučno odbacio njegove optužbe da iznosi neistine o stanju u tom entitetu u vezi s progonima i teškim položajem malobrojnih Hrvata koji tamo još žive, podsjetivši istodobno na stotine ubijenih i hiljade prognanih nesrba, kao i na to da Dodik godinama izbjegava svaki susret na kojem bi se o tome otvoreno razgovaralo.

Nakon što ga je ranije ove sedmice Dodik u dva navrata javno napao biskup Komarica odgovorio je kako smatra potpuno neprimjerenom takvu komunikaciju s njim kao građaninom, ali i službenim predstavnikom Rimokatoličke crkve.

Dodikove objede nazvao je “čudnim, proizvoljnim, netočnim i nedobronamjernim”, upozoravajući ga kako se već pet godina bezuspješno s njim pokušava sastati i prenijeti mu činjenice o problemima s kojima se suočavaju i Banjalučka biskupija i malobrojni preostali vjernici.

Poštivanje ljudskog dostojanstva

“Molio sam i Vas i druge predstavnike vlasti na području RS da me ne prisiljavate ići u javnost s brojnim egzistencijalnim problemima članova moje biskupijske zajednice, a naših sugrađana, ako se ti problemi mogu pozitivno riješiti uz malo Vaše političke volje. I to je, nažalost, bilo uzalud”, napisao je biskup Komarica.

Istaknuo je kako se i u vrijeme rata i tokom svih poratnih godina trudio uvažavati službene predstavnike institucija vlasti na svim nivoima te je i druge na to poticao, a zauzvrat je doživio samo to da predstavnici tijela vlasti nisu uvažavali niti osiguravali neka od osnovnih i neupitnih ljudskih prava.

Biskup Komarica poručio je Dodiku da se lično u ratu i poraću u bezbroj slučajeva zalagao za poštivanje ljudskog dostojanstva i osnovnih ljudskih i građanskih prava i brojnih nekatolika kad su ona bila ugrožena.

“Dobro Vam je poznato da je na području entiteta Republika Srpska, samo u dijelu moje biskupije, a slično je i s dijelovima drugih bosanskohercegovačkih katoličkih (nad)biskupija, potpuno bilo uništeno ili oštećeno oko 95 posto crkvenih objekata, odnosno njih oko tisuću.”

“Skoro isto toliko postotaka domaćih katolika, a to su mnogi deseci tisuća, nasilno je protjerano ili izbjeglo, a njihova imanja, pa čak i brojna katolička sela i katolička prigradska naselja sve do danas ostadoše avetinjski opustošena i uništena”, poručio je Dodiku biskup Komarica.

Teške posljedice zlostavljanja

Podsjetio ga je i da su peterica župnika, izrazitih mirotvoraca, Banjalučke biskupije i jedna redovnica na području entiteta RS na najbrutalniji način ubijeni. Još su trojica svećenika podlegla od posljedica torture, a nekoliko ih svih ovih poratnih godina pati od teških posljedica zlostavljanja od članova vojske i policije RS-a. Posmrtne ostatke jednog od otetih i likvidiranih župnika entitetske i općinske vlasti ne žele ni nakon punih 25 godina vratiti da budu sahranjene po vjerskom obredu.

“Niti za ubijene katoličke vjerske službenike kao niti za nekoliko stotina ubijenih katolika civila moje biskupije na širem banjolučkom području, na kojem nije bilo nikakvih oružanih sukoba (…) entitetsko, a ni državno tužiteljstvo i sudstvo do sada nisu pokrenuli postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su ih, bez ikakve njihove krivnje, bez suda i presude, nasilno likvidirali”, napisao je biskup Komarica u poruci čelniku Republike Srpske upitavši ga želi li ući u historijske knjige kao jedan od zatirača Katoličke crkve na području današnje RS u Bosni i Hercegovini.

Banjalučki biskup zaključuje u poruci da bez želje svih odgovornih da se uvaži istina i odlučno promovira pravda, jednaka za sve, neće biti ni praštanja ni suživota i trajnog mira te dodaje da mu je kao predstavniku Crkve obaveza izricati moralni sud, pa i u stvarima koje se odnose na politički poredak, kada to traže osnovna prava osobe.

Izvor: Agencije