Kometa 67P stigla na tačku najbližu Suncu

Kometa se približila na "samo" 186 miliona kilometara od Sunca (Reuters)

Kometa 67P/Churyumov–Gerasimenko, koju u stopu prati sonda Rosetta, stigla je prošle noći u perihel, odnosno tačku u svojoj orbiti koja je najbliža Suncu, javila je Evropska svemirska agencija (ESA) , javlja Tanjug.

Kometa, za koju naučnici kažu da bi mogla da rasvijetli misteriju porijekla života na Zemlji, približila se jutros na “samo” 186 miliona kilometara od Sunca.

Fotografije koje je snimila Rosettina navigaciona kamera pokazuju da je pod pritiskom solarnog vjetra i toplote 67P “veoma aktivna”, rekao je Sylvain Lodio, inženjer zadužen za sondu u Operativnom Centru ESA u Njemačkoj.”Na sve strane su vidljivi mlazovi gasova i prašine”, kazao je.

Rosetta, koja nastavlja da prati kometu na njenom šest i po godina dugom putovanju oko Sunca, “radi kao podmazana”, naveo je Lodio.

Sunčeva toplota izazvala je niz hemijskih reakcija na kometi koja ispušta na stotine kilograma gasa i tonu prašine u sekundi.

Tihi robot 

Sa približavanjem Suncu, sonda se od komete udaljila na sigurnu razdaljinu od 300 kilometara kako bi zaštitila svoje zvjezdane senzore od otpada koje za sobom repatica ostavlja.

Kometa je sačinjena od minerala, leda i – što je od presudne važnosti za naučnike – organskih molekula koji bi mogli biti slični onima koji su prenijeli iskru života u prvim okeanima na Zemlji.

Naučnici se nadaju da će pod uticajem toplote u perihelu beživotni svemirski putnik izgubiti značajni sloj svoje zaleđene kore.

Ukoliko se to desi, iz komete bi se oslobodile neke od čestica koje potiču iz vremena nastanka sunčevog sistema, prije 4,6 milijardi godina.

Podaci prikupljeni tokom preleta u najbližoj tački od Sunca bit će analizirani tokom narednih sedmica i mjeseci, rekao je Lodio.

Što se tiče malog robota Philea, koji je Rosetta ispustila na 67P u novembru prošle godine, on još uvijek “šuti”. Naučnici i dalje ne znaju da li je on nastavio da prikuplja informacije sa komete i da li se veza s njim uopće može uspostaviti.

izvor: Agencije