Komisija istražuje ubistva novinara iz 90-ih

Komisija koja bi trebala ispitati ubistva novinara u Srbiji održala je prvi sastanak. Čine je novinari, pripadnici kriminalističke policije i sigurnosnih službi.

Slavko Ćuruvija, Dada Vujasinović i Milan Pantić ubijeni su, a izvršioci i nalogodavci ni poslije deset godina još uvijek nisu poznati javnosti.

Jovo Ćuruvija, brat ubijenog Slavka, nada se da će novinarski deo komisije imati dovoljno hrabrosti da od države izvuče što više informacija o ubistvu njegovog brata. Nema poverenja u deo komisije koji čini policija i Bezbednosno informativna agencija (BIA)”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Jovo Ćuruvija smatra kako je bitno da se vlasti u Srbiji što češće pritiskaju. Tako bi se saznalo kako su ubijeni novinari Dada Vujasinović, Milan Pantić i Slavko Ćuruvija.

Krenuti u druge postupke

“Ja ne mogu ništa unapred da kažem dok ne vidim rezultate komisije, ali je dobro da počnu da rade i da počnemo da dobijamo neke informacije. Verujem da ako dođu do zatvorenih vrata tajnih službi da će to oni javno reći i onda ćemo krenuti u druge postupke”, kaže Jovo Ćuruvija.

Milan Pantić ubijen je 2001. godine u Jagodini. Napad na njega izvršen je poslije serije tekstova o ekonomskom kriminalu u pomoravskom regionu, zloupotrebama u privatizacijama i poslovanju opštinskih vlasti.

Dada Vujasinović stradala je 1994. godine u svom stanu u Novom Beogradu. Ona je izvještavala sa ratišta, pisala o beogradskom podzemlju i bliskim vezama politike i kriminala.

Slavko Ćuruvija i njegovi listovi Dnevni telegraf i Evropljanin bili su među vodećim kritičarima režima Slobodana Miloševića uoči i tokom bombardiranja Srbije.

Predsjednik komisije Veran Matić kaže da je cilj rada ovog tijel razmatranje podataka do kojih se došlo u istragama.

Prvi cilj komisije bit će analiza svih dosadašnjih istraga i dokumentacije, kako bi se utvrdilo gdje su napravljeni propusti, na koji način se došlo u situaciju da nijedno od ubistava do sada nije razriješeno i počinioci kažnjeni.

Problemi s dokumentima

“One kritike da je ovo policijski posao i da mi ne treba da se mešamo mogu biti više akademskog karaktera. Mislim da se za slobodu medija moramo boriti na sve moguće načine, pa i na ovakav način, jer je očigledno da nema dovoljno snage u samom sistemu da na konzistentan način izgura do kraja ove slučajeve sa tim sudskim epilozima”, kaže Matić.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) kažu da podržavaju sve napore da se otkriju ubice i nalogodavci novinara.

NUNS ocjenjuje da je od ubistva prošlo dosta vremena i da će komisija imati veliki problem da dođe do potrebnih dokumenata koje je do sada Služba vjerovatno sklopila.

“Moje mišljenje je da bi ova komisija morala da bude nezavisna i da samo isnistira da od države dobije potrebna dokumenta ili materijale koji bi rasvetlili eventualno ova ubistva”, kaže Vukašin Obradović, predsjednik NUNS-a.

Svaka vlada koja je formirana od 2000. godine obećavala je da će doći do podataka ko je i prema čijem nalogu ubio srpske novinare.

Izvor: Al Jazeera