Kompenzacija agraru EU-a 165 miliona eura

Od početka augusta Evropska komisija je pokrenula, a zatim suspendirala dva programa pomoći poljoprivrednicima (Reuters)

Obim novog programa kompenzacije poljoprivrednim proizvođačima u Evropskoj uniji koji su pogođeni sankcijama Rusije bit će 165 miliona eura, saznao je Itar-Tass u Evropskoj komisiji.

Također, EK je “razradio nove kriterije davanja kompenzacija koji će osigurati njihovu najpravedniju raspodjelu”.

Program će zvanično biti predstavljen do 1. oktobra, rekao je izvor Itar-Tassa.

Prema izvoru, sredstva izdvojena u okviru te pomoći koristit će se za potrebe besplatne podjele ili tehničke prerade voća i povrća povučenog sa tržišta, kako ne bi došlo do pada cijena na evropskom tržištu.

Što se tiče mesnih i mliječnih proizvoda, kompenzaciona isplata će se upotrijebiti za plaćanje dodatnih kapaciteta za njihovo dugoročno čuvanje, dok se ne nađu alternativna tržišta za te proizvode.

Raniji programi

Od početka augusta EK je pokrenuo, a zatim i suspendirao dva programa pomoći poljoprivrednim proizvođačima – 125 miliona eura za proizvođače voća i povrća i blizu 30 miliona eura za proizvođače sireva i mliječnih proizvoda.

Razlog za suspendiranje programa je to što su fondovi praktično potpuno iskorišteni, a samo mali broj proizvođača (prema procjeni agrarnih udruženja, ne više od pet posto) pogođenih ruskim embargom je uspio dobiti sredstva.

Prema procjeni EK-a, zabrana uvoza u Rusiju prehrambenih proizvoda blokira evropske poljoprivredne proizvode ukupne vrednosti oko pet milijardi eura.

Po ocjenama organizacija evropskih poljoprivrednih proizvođača, njihova šteta premašuje sedam milijardi eura, pri čemu evropske kompenzacije pokrivaju od pet do 10 eurocenti na svaki euro gubitka.

Izvor: Agencije