Oglasi

Kompjuterska igrica o bosanskim piramidama

Zapadni Balkan ima kompetentne softver inžinjere i dizajnere koji mogu izrađivati igrice.

Kompjuterski programeri i IT stručnjaci bit će među najtraženijim ove godine. Bar tako smatra prestižni magazin Forbes. No, šta je, zapravo, potrebno učiniti da jedna igrica bude dostupna svim korisnicima takozvanih pametnih telefona?

Kraj redovnog radnog vremena za neke je početak novog.

To je slučaj sa mladim sarajevskim inženjerom Nihadom Omerbegovićem.

Bosanske piramide

Nakon posla on svoje vrijeme provodi u kancelariji programirajući videoigrice. Tako je nastala jedna s temom bosanskih piramida.

„Željeli smo promovisati projekat bosanskih piramida, htjeli smo da napravimo nešto, da damo neki doprinos u popularizaciji tog projekta. Druga stvar, htjeli smo da promovišemo BiH - znači da napravimo nešto da ljudi čuju u svijetu o BIH kroz igricu; i treća stvar je bila da pratimo tehnologije', kaže Omerbegović.

Na ovaj način Nihad želi potaknuti mlade ljude da rade na sličnim projektima.

Nihadova igrica na Google Playu košta 2,78 dolara.

Za svaku igricu koja se downloaduje, Google uzima procenat od 30 posto.

Tako on za svako skidanje igrice zaradi približno dva dolara.

A, sam proces postavljanja igrica na Google Play je veoma jednostavan.

„Kad se igrica kompletira, otvori se račun, developerski, tu se plaća neka godišnja licenca od 25 dolara, to nije skupo. I nakon toga se jednostavno uploaduje file, uploaduju se slike igrice, tekst, opisi i slično i sam file igrice. Vrlo brzo nakon toga, možda u roku od sat vremena, igrica se pojavljuje na Google Playu“, navodi Omerbegović.

Zapadni Balkan ima kompetentne softver inženjere i dizajnere koji mogu izrađivati igrice i druge aplikacije za međunarodno tržište, smatra Dragan Petrić, urednik portala Bug.hr.

Prepušteno mašti

Savremeni smart telefoni imaju kapacitete za desetine aplikacija i videoigrica.

Bez obzira na to, tradicionalne igrice, poput zračnog hokeja, za neke su jednostavno - neprikosnovene.

„Postoje brojne debate o tome ko je i kada programirao prvu videoigricu. Brojni smatraju da je to učinio Thomas Goldsmith Jr. davne 1947. godine. Od tada do danas nauka i tehnologija znatno su napredovale. A kako će videoigrice izgledati za 50 godina, to ćemo prepustiti mašti“, kaže reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Izvor: Al Jazeera