Komšić: Građani će opet braniti Bosnu i Hercegovinu

Željko Komšić
'Izvanliterarne vrijednosti koje propagira Handke u suprotnosti su s vrijednostima, načelima i postulatima koje je zastupao Alfred Nobel', napisao je Komšić (Anadolija)

U osvit 23. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je mišljenje da iste one snage koje su se tada pobunile protiv države i međunarodnog poretka danas kroz institucije Bosne i Hercegovine ponovo pokušavaju suspendirati Ustav, djelovanjem pojedinih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

“Obaveza nas, građana Bosne i Hercegovine, jeste da se na demokratski način tome suprotstavimo. Građani su se primorani braniti od produbljivanja diskriminacije, čiji je cilj suspendiranje Ustava, koji ionako u sebi sadrži niz diskriminirajućih elemenata. Međutim, i takav Ustav dužni smo braniti, jer je to preduslov opstojnosti države i preduslov nade da će Bosna i Hercegovina jednog dana biti normalna građanska država, u kojoj etnička pripadnost neće biti ni privilegija, niti prepreka bilo kojem građaninu Bosne i Hercegovine. Bilo kakva ravnodušnost u pogledu navedenih stvari može jedino značiti odustajanje od države i izdaju svih onih koji su položili živote za državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Komšić u saopćenju za javnost, prenosi Fena.

Snage koje su branile BiH, branit će i međunarodni poredak

Snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu, po njegovom mišljenju, nisu branile samo državu, nego i međunarodni poredak jer je “Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine primljena u Ujedinjene narode”.

Zbog nužno potrebnog mira, podsjeća Komšić, građani su prije 23 godine, uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja nad njima, morali pristati na ogromne ustupke kako bi sačuvali državno-pravni okvir Bosne i Hercegovine.

“Morali smo, uslijed zvjerstava koje su počinili oni koji su napadali državu i cjelokupni međunarodni poredak, pristati na niz koncesija, koje su dovele do nejednakopravnog položaja svih građana. Godinama poslije, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu svojim presudama izričito je ukazao na pogubnost tih koncesija nalažući domaćim vlastima da otklone diskriminaciju i nejednakopravan status svih građana Bosne i Hercegovine. Domaće vlasti ne samo da nisu otklonile postojeću diskriminaciju, nego dobar dio tih vlasti postojeću diskriminaciju nastoji produbiti upravo putem institucija Bosne i Hercegovine”, naglasio je Komšić u saopćenju.

Izvor: Agencije