Komšić i Naša stranka dogovorili saradnju

Član predsjedništva BiH napustio je SDP u julu zbog neslaganja sa stranačkim vodstvom (Reuters)

Nekoliko opozicijskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini pripremaju zajednički nastup na općim izborima koji bi se u toj zemlji trebali održati 2014. godine, a spremnost da se pridruži tome bloku potvrdio je i sadašnji član predsjedništva BiH Željko Komšić, prenijeli su bh. mediji.

Nosilac ideje o zajedničkom nastupu stranaka ideološki okupljenih oko lijevog centra je Naša stranka (NS), koju je utemeljio oskarovac Danis Tanović.

Član vodstva te stranke, režiser Dino Mustafić, potvrdio je kako se o toj zamisli početkom sedmice razgovaralo sa Komšićem, koji je u julu napustio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) nezadovoljan načinom vodstva Zlatka Lagumdžije.

Komšićeva stranka

Mustafić je kazao kako postoji saglasnost o zajedničkom nastupu na općim izborima 2014. godine u obliku udruženog opozicijskog bloka, koji će se zasnivati na programskim načelima koji BiH mogu donijeti dugo očekivani preokret.

“U tom smislu između nas i Željka Komšića postoji stopostotna saglasnost”, kazao je Mustafić, najavljujući razgovore sa još nekim strankama.

Sam Željko Komšić je nakon istupanja iz SDP-a potvrdio kako planira osnovati novu stranku, a Mustafić je kazao kako taj plan i dalje stoji.

„O tome u kojem obliku ćemo dalje sarađivati nismo govorili, ali ti razgovori će biti nastavljeni sljedećih mjeseci“, kazao je Mustafić.

Izvor: Agencije