Komšić protiv SDP-a o slučaju Sejdić- Finci

Komšić se suprotstavio stranci jer smatra da su prava pojedinca iznad prava kolektiviteta (Al Jazeera)

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBIH) Željko Komšić ocijenio je da prijedlog provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci”, koji predlaže nova parlamentarna većina u bh. entitetu Federacija BiH, ne nudi pravo rješenje.

“Nadam se da ovaj dokument neće postati zvaničan stav SDP-a, jer ovo nije rješenje pitanja presude “Sejdić-Finci” i onoga što se njome traži. Presuda “Sejdić-Finci” govori o pravima pojedinaca, a ne o pravima kolektiviteta. To se ovim papirom ne rješava”, rekao je Komšić za bh. medije.
 
Stranke članice nove parlamentarne većine u FBiH (SDPBiH, Stranka za bolju budućnost BiH, Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska demokratska zajednica 1990) se zalažu za to da se članovi Predsjedništva BiH biraju na indirektan način, odnosno iz reda poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. 
 
Sejdić najavio tužbu
 
Klubovi poslanika bi mogli predložiti po jednog kandidata za Predsjedništvo, a potom bi se prijedlozi upućivali Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 
 
Ovaj dom bi, u okviru svakog kluba s liste nominiranih kandidata, od ukupnog broja glasova izabrao po jednog kandidata, a potom bi se zajednička lista slala ponovo Predstavničkom domu na potvrđivanje. 
 
U slučaju “Sejdić-Finci”, Evropski sud za ljudska prava je odlučio u decembru 2009. da pripadnicima nacionalnih manjina u BiH treba omogućiti da mogu biti izabrani u Predsjedništvo, te delegirani u Dom naroda.
 
Jedan od pokretača tužbe, pripadnik romske nacionalne manjine Dervo Sejdić, kazao je da nije zadovoljan SDP-ovim prijedlogom, jer bi u tom slučaju, kako je rekao, samo konstitutivni narodi odlučivali o budućim članovima Predsjedništva BiH. 
 
“Na sastanku sa SDP-om sam pitao da li se oni odriču Komšića ovakvim prijedlogom i građana poput mene i njega i uopšte kategorije građana u ovoj zemlji, ali nisam dobio ni razumljiv, niti konkretan odgovor”, rekao je Sejdić. 
 
Sejdić je ranije ove sedmice za Al Jazeeru kazao kako razmatra mogućnost pokretanja nove tužbe protiv BiH, jer nije uvjeren da je novim sporazumom eliminirana diskriminacija. 
 
Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), ranije je kazao da će nevladin sektor u BiH, ukoliko sporazum dobije potrebnu većinu u Parlamentu, pozvati na bojkot popisa stanovništva iduće godine.
 
SDA se protivi ponuđenim rješenjima koja etničku pripadnost vezuju za određeni teritorij i tako omogućavaju da glasovi Bošnjaka i Hrvata na istom teritoriju vrijede različito.
 
Izvori: Al Jazeera i agencije