Komšićeva nova stranačka ostavka

Željko Komšić kazao kako se nada da će njegov potez pomoći da vrh SDPBiH odustane od "rješenja koja diskriminišu ogromni broj građana BiH".

SDPBiH, Željko Komšić, Ostavka
U martu je Komšić povukao ranije datu ostavku na stranačke funkcije u SDP-u BiH [EPA]

Željko Komšić u ponedjeljak je pismeno zatražio od predsjednika Općinske organizacije Socijaldemokratske partije BiH Novo Sarajevo da bude brisan iz evidencije članstva u SDP-a BiH, čime, kako je naveo, prestaje i formalno biti član te stranke.

Komšić je potpredsjednik SDP-a BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kako prenose bh. mediji, Komšić je rekao da ako ne dođe do promjene u SDPBiH, dolazi vrijeme za neke nove političke procese i političke činjenice u BiH.

„Nadam se da će ovaj moj potez pomoći da vrh SDP-a odustane od rješenja koja diskriminišu ogromni broj građana BiH“, zaključio je Komšić. 

Iz SDP-a BiH Komšićev potez ocijenili su velikim iznenađenjem, te za utorak najavili sjednicu Predsjedništva stranke.

U međuvremenu, Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH) zatražio je i da druga dva člana Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović, podnesu ostavke na stranačke funkcije do okončanja mandata u kolektivnom šefu države.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata smatraju kako se Komšićevom ostavkom politička situacija u BiH dodatno usložnjava.

Spor oko slučaja "Sejdić-Finci"

Ranije ovog mjeseca, Komšić je ocijenio je da prijedlog provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Sejdić-Finci", koji predlaže nova parlamentarna većina u bh. entitetu Federacija BiH, ne nudi pravo rješenje.

"Nadam se da ovaj dokument neće postati zvaničan stav SDP-a, jer ovo nije rješenje pitanja presude 'Sejdić-Finci' i onoga što se njome traži. Presuda'Sejdić-Finci' govori o pravima pojedinaca, a ne o pravima kolektiviteta. To se ovim papirom ne rješava", rekao je Komšić za bh. medije.

Stranke članice nove parlamentarne većine u FBiH (SDPBiH, SBBBiH, Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska demokratska zajednica 1990) se zalažu za to da se članovi Predsjedništva BiH biraju na indirektan način, odnosno iz reda poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

U martu je Komšić povukao ranije datu ostavku na stranačke funkcije u SDP-u BiH i izjavio da ostaje član te stranke.

U obraćanju nakon sjednice Predsjedništva stranke u martu, Komšić je najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a BiH na narednom stranačkom kongresu, koji će se održati za tri godine.

'Osjećaj krivice'

Komšić je tom prilikom istakao je da su lijepi trenuci kada se pobijedi, ali u jednom trenutku to postane teret kada ljudi pitaju šta se dešava, zašto stvari ne idu naprijed, a da od njega očekuju odgovore.

"Jednostavno, znate, taj pritisak dođe do te tačke da ti nešto moraš uraditi, ako imaš imalo obraza, imalo časti“, kazao je Komšić u martu, naglašavajući da su SDP-u BiH potrebne reforme, kako bi stranka bila odgovorna glasačima i građanima.

„Moja ostavka je zapravo bila  produkt tog osjećaja i produkt osjećaja krivice zašto nešto nisam uradio, a možda sam mogao. Krivo mi je što nisam rekao ne.“

Izvori: Al Jazeera i agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.