Komšićeva nova stranačka ostavka

U martu je Komšić povukao ranije datu ostavku na stranačke funkcije u SDP-u BiH (EPA)

Željko Komšić u ponedjeljak je pismeno zatražio od predsjednika Općinske organizacije Socijaldemokratske partije BiH Novo Sarajevo da bude brisan iz evidencije članstva u SDP-a BiH, čime, kako je naveo, prestaje i formalno biti član te stranke.

Komšić je potpredsjednik SDP-a BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kako prenose bh. mediji, Komšić je rekao da ako ne dođe do promjene u SDPBiH, dolazi vrijeme za neke nove političke procese i političke činjenice u BiH.

„Nadam se da će ovaj moj potez pomoći da vrh SDP-a odustane od rješenja koja diskriminišu ogromni broj građana BiH“, zaključio je Komšić. 

Iz SDP-a BiH Komšićev potez ocijenili su velikim iznenađenjem, te za utorak najavili sjednicu Predsjedništva stranke.

U međuvremenu, Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH) zatražio je i da druga dva člana Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović, podnesu ostavke na stranačke funkcije do okončanja mandata u kolektivnom šefu države.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata smatraju kako se Komšićevom ostavkom politička situacija u BiH dodatno usložnjava.

Spor oko slučaja “Sejdić-Finci”

Ranije ovog mjeseca, Komšić je ocijenio je da prijedlog provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci”, koji predlaže nova parlamentarna većina u bh. entitetu Federacija BiH, ne nudi pravo rješenje.

“Nadam se da ovaj dokument neće postati zvaničan stav SDP-a, jer ovo nije rješenje pitanja presude ‘Sejdić-Finci’ i onoga što se njome traži. Presuda'Sejdić-Finci’ govori o pravima pojedinaca, a ne o pravima kolektiviteta. To se ovim papirom ne rješava”, rekao je Komšić za bh. medije.

Stranke članice nove parlamentarne većine u FBiH (SDPBiH, SBBBiH, Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska demokratska zajednica 1990) se zalažu za to da se članovi Predsjedništva BiH biraju na indirektan način, odnosno iz reda poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

U martu je Komšić povukao ranije datu ostavku na stranačke funkcije u SDP-u BiH i izjavio da ostaje član te stranke.

U obraćanju nakon sjednice Predsjedništva stranke u martu, Komšić je najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a BiH na narednom stranačkom kongresu, koji će se održati za tri godine.

‘Osjećaj krivice’

Komšić je tom prilikom istakao je da su lijepi trenuci kada se pobijedi, ali u jednom trenutku to postane teret kada ljudi pitaju šta se dešava, zašto stvari ne idu naprijed, a da od njega očekuju odgovore.

“Jednostavno, znate, taj pritisak dođe do te tačke da ti nešto moraš uraditi, ako imaš imalo obraza, imalo časti“, kazao je Komšić u martu, naglašavajući da su SDP-u BiH potrebne reforme, kako bi stranka bila odgovorna glasačima i građanima.

„Moja ostavka je zapravo bila  produkt tog osjećaja i produkt osjećaja krivice zašto nešto nisam uradio, a možda sam mogao. Krivo mi je što nisam rekao ne.“

Izvori: Al Jazeera i agencije