Komunisti sve više prijete Putinovoj Rusiji

Josif Staljin preminuo je prije točno 63 godine, ali je komunizam u Rusiji još prisutan. Zbog ekonomskih problema, pojedini Rusi s nostalgijom razmišljaju o Sovjetskom savezu.

Ove godine održavaju se parlamentarni izbori, a mogućnost jačanja Komunističke partije počela je brinuti Kremlj. Čekići, srpovi, zvijezde – često su među prvim stvarima koje pridošlice primijete u Moskvi. Svugdje se mogu vidjeti.

Komunizam je neodvojivi dio ruske povijesti, kao i kolektivne svijesti. Ankete pokazuju da polovica Rusa smatra da im je, zapravo, život bio bolji u sovjetskom sistemu. Na izložbi umjetnosti iz doba Staljina u Moskvi, kustosica Marija Krečatova govori o ponosu koji ljudi osjećaju zbog slavne prošlosti.

Komunisti kao najveća prijetnja

“Zanimanje za Josifa Staljina raste. To je razumljivo. Nedavno smo proslavili 70. godišnjicu okončanja Drugog svjetskog rata. Ne bismo trebali zaboraviti tko je tada bio na čelu zemlje i pod čijim vodstvom smo pobijedili”, kaže Krečatova.

“Prema definiciji, nostalgija je čežnja za prošlošću. Dani Sovjetskog saveza su prošli, ali Komunistička partija ostala je jaka politička sila. Štoviše, u 21. stoljeću bili su drugi na svakim parlamentarnim izborima. U Putinovom Kremlju uvijek su mislili da ih mogu držati pod kontrolom, ali ove godine ih čekaju novi izbori i ima naznaka da Kremlj brine od ponovnog jačanja komunista”, javio je Al Jazeerin reporter Rory Challands.

Ujedinjena Rusija, koju predvodi premijer Dmitrij Medvedev, Putinova je parlamentarna partija. Na ovogodišnjoj konvenciji Medvedev je izdvojio komuniste kao najveću izbornu prijetnju.

A Vladimir Putin je nedavno mnoge iznenadio otvorenim napadom na Lenjina. Izjavio je da je taj revolucionar podmetnuo atomsku bombu pod Rusiju načinom na koji je formirao Sovjetski savez. Politički analitičar Nikolaj Petrov ipak smatra da loša ekonomska situacija može da našteti Ujedinjenoj Rusiji.

Parlamentarni izbori u septembru

“Plan je ne praviti nikakve promjene i ne riskirati te zadržati stari stranački sistem koji uključuje i komuniste, koji su prilično lojalni Kremlju, ali ne dozvoliti im da dobiju previše glasova, što bi im donijelo veću autonomiju”, ukazuje Nikolaj Petrov, nezavisni politički analitičar.

Petrov kaže da je Kremlj naučio lekcije na parlamentarnim izborima 2011. godine, kad je očito namještanje glasanja izazvalo višemjesečne masovne prosvjede. Smatra da bi Putin radije izgubio nekoliko mjesta u Dumi nego se opet doveo u istu situaciju.

Dakle, ostaju otvorena pitanja mogu li komunisti, doista, umanjiti kontrolu Ujedinjene Rusije nad parlamentom i, ako uspiju, kakve će biti posljedice. To će se znati nakon izbora u rujnu, do kojih će ruski moćnici strahovati od mogućih promjena.

Izvor: Al Jazeera