Komunistička partija Kine mijenja stranački Ustav

Ključna mjera Xijeve moći bit će hoće li postići da njegovo ime bude „okrunjeno“ u stranačkom Ustavu uzdižući ga na nivo prijašnjih vođa (AP)

Kineska vladajuća Komunistička partija složila se da će izmijeniti stranački Ustav, a očekuje se kako će ugraditi političke misli predsjednika Xija Jinpinga, uoči stranačkog kongresa sljedeće sedmice na kojem će Xi učvrstiti svoju moć, javljaju agencije.

Centralni komitet KP-a odobrio je ranije najavljeni prijedlog izmjena Ustava koji će sada biti proslijeđen Kongresu na formalno usvajanje.

U opširnom saopćenju koje je KP objavila na državnim medijima ističe se pohvala za proteklih pet godina pod Xijevim vodstvom, pogotovo za uspjeh u borbi protiv korupcije, no ne navodi se koje će misli biti uključene u stranački Ustav.

Ključna mjera Xijeve moći bit će hoće li postići da njegovo ime bude „okrunjeno“ u stranačkom Ustavu uzdižući ga na nivo prijašnjih vođa, poput Misli Mao Ce-tunga ili Teorije Teng Hsiao-pinga.

Što se tiče Xijevih kasnijih prethodnika Jianga Zemina i Hu Jintaoa, u oba slučaja je stranački Ustav izmijenjen kako bi uključio njihove vodeće misli, no nisu im direktno pridodana imena.

U dijelu izjave u kojima se spominju teorije bivših vođa, nalazi se i referencija na duh kojim je prožet „niz važnih govora i novih koncepata generalnog sekretara Xija Jinpinga te njegovih novih razmišljanja i nove strategije upravljanja“, čime se signalizira da bi ta formulacija mogla biti u upotrebi.

Istraga protiv zvaničnika

Komunistička partija također planira ustrajati na Xijeve „Četiri sveobuhvatnosti“ koje se odnose na to da Kina „sveobuhvatno“ radi na izgradnji umjerenog naprednog društva i jačanju reformi, vladavine prava i partijske discipline kao i „Četiri velika“ koji se fokusira na partijsku izgradnju i pomlađivanje države.

Na četverodnevnoj plenarnoj sjednici Centralnog komiteta također će se odobriti izvještaji o istragama bivših viših zvaničnika koji su otpušteni ili zatvoreni zbog korupcije.

Otkad je preuzeo vlast prije pet godina, Xi je počeo oštru kampanju protiv duboko ukorijenjene korupcije i u tom je razdoblju kažnjeno više od milion ljudi, a deseci viših partijskih zvaničnika završili su u zatvoru.

Partija je obećala da kampanja, koju nadzire bliski Xijev saradnik Wang Qishan, nikad neće završiti.

Kongres će u srijedu otvoriti partijski vođa Xi svojim govorom koji se strogo čuva u tajnosti, no zna se da će biti više usredotočen na ideologiju nego na konkretne političke prilike.

Izvor: Agencije