Konačan izlazak iz EU-a može trajati godinama

Velika Britanija mora obaviti pregovore o svom budućem odnosu s Evropskom unijom (EPA)

Nakon što je Velika Britanija izglasala napuštanje članstva u Evropskoj uniji, ona mora ispoštovati pocedure koje nalaže Lisabonski sporazum EU-a, tačnije njegov član 50.

Procedura nalaže da, nakon utvrđenih rezultata glasanja, premijer države, u ovom slučaju Velike Britanije, javno objavi da ta država izlazi iz članstva EU-a.

Međutim, izlazak iz Unije neće se desiti odmah – prvo dolazi period kada Velika Britanija vrši pregovore o svom budućem odnosu s EU-om, a koji je također reguliran Lisabonskim sporazumom.

Prema članu 50, procedura počinje davanjem izjave premijera države koja je izglasala izlazak iz EU-a pred Evopskim vijećem.

Zaključivanje ugovora

Unija potom pregovara i zaključuje sporazum s Velikom Britanijom o aranžmanu za povlačenje, uzimajući u obzir budućnost odnosa između dvije strane.

Taj sporazum se zaključuje u skladu s dogovorom dvije strane i u skladu s članm 218 (3) Ugovora o funkcioniranju EU-a.

U ime Unije sporazum će zaključiti Evropsko vijeće, kvalificiranom većinom, a nakon pribavljanja saglasnosti Evropskog parlamenta.

Ugovori koji su potpisani s EU-om u državi koja se povlači prestaju važiti od dana stupanja na snagu sporazuma o povlačenju, ili, ako to nije moguće, dvije godine nakon što Evropsko vijeće, u dogovoru s tom državom, jednoglasno odluči produžiti taj period.

Velika Britanija može ponovo zatražiti povratak u članstvo EU.

U tom slučaju ona ponovo predaje zahtjev za članstvo, a koji podliježe procedurama iz člana 49. Lisabonskog sporazuma EU-a.

Izvor: Al Jazeera