Konačna presuda: Stanišiću i Župljaninu po 22 godine zatvora

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u četvrtak je potvrdilo presudu Pretresnog vijeća kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, dva bivša visoko rangirana dužnosnika Srba u Bosni i Hercegovini, kažnjena sa po 22 godine zatvora.

Stanišić je bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin bivši načelnik regionalnog Centra službe bezbjednosti u Banjoj Luci.

Optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio da se trajno uklone Bošnjaci, Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s teritorija “planirane srpske države” u Bosni i Hercegovini.

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbene osnove Stanišića, ustanovilo kako je Pretresno vijeće napravilo neke greške, no one ne utječu na presudu.

I žalbene osnove Župljanina su također odbijene, a ustanovljene greške Pretresnog vijeća nisu utjecale na presudu, naveo je Carmel Agius, predsjedavajući Žalbenog vijeća.

Vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva kod zaključenja osuđujuće kazne, gdje se navodi kako nisu dopustivo kumulativne s drugim i također kako je Pretresno vijeće propustilo izreći presude po određenim tačkama optužnice, ali je odbilo izreći nove osuđujuće kazne.

Izjasnili se da nisu krivi

Pretresno vijeće je zaključilo da su Stanišić i Župljanin sudjelovali u tom pothvatu i da su mogli predvidjeti mnoge od zločina počinjenih u više općina u Bosni i Hercegovini.

To vijeće osudilo je Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine.

Stanišić se predao 11. marta 2005. godine i istog dana je prebačen u nadležnost Međunarodnog suda u Hagu.

Župljanina su uhapsile vlasti Srbije i prebačen je u pritvorsku jedinicu Haškog suda 21. juna 2008. godine.

Pretresno vijeće je u septembru 2008. godine odobrilo zahtjev Tužiteljstva za spajanje ta dva predmeta.

Obojica optuženih su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje je počelo godinu kasnije i završilo 1. juna 2012. godine.

U toku postupci protiv deset optuženih

Pretresno vijeće je zasjedalo 354 dana, tokom kojih je u spis uvrstilo izjave 199 svjedoka i 4.400 dokaznih predmeta.

I Tužiteljstvo i odbrana su 13. maja 2013. godine podnijeli najave žalbe, a rasprava po žalbama je održana krajem prošle godine.

Na žalbenoj sjednici tužitelji su tražili veću kaznu, a obrane oslobađajuću presudu ili smanjenje kazni.

Od osnivanja je Međunarodni krivični sud podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije od 1991. godine.

Postupci protiv 151 osobe su okončani, a trenutno su u toku postupci protiv deset optuženih.

Izvor: Al Jazeera i agencije