Konaković: Bacanje ruža je sramotno

Cvijeće je, u međuvremenu, vraćeno na mjesto gdje je jutros postavljeno (Anadolija)

Ruže koje su u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića položila izaslanstva iz bh. entiteta Republika Srpska i obitelji žrtava koje su na tom mjestu stradale 3. svibnja 1992. godine, u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, bile su bačene u kontejner za smeće.

Sarajevski mediji objavili su fotografiju na kojoj radnik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad, nakon odlaska srpskog izaslanstva, u kontejner baca cvijeće i svijeće, koji su postavljeni u znak sjećanja na poginule pripadnike JNA.

Burne reakcije

Izazvalo je to burne reakcije na društvenim mrežama, a oglasio se i premijer Kantona Sarajeva Elmedin Konaković na svom Facebook profilu.

“Bacanje ruža u smeće sramotan je čin i to nije Sarajevo. Naša veličina je baš u tome što smo, nakon svih stradanja koja smo prošli, uvijek prvi pružali ruku i bili spremni na pomirenje. Znamo mi dobro šta je radila JNA po našoj zemlji, ali majkama koje su izgubile sinove mora se dozvoliti da na to mjesto polože cvijeće”, napisao je Konaković.

Cvijeće je, u međuvremenu, vraćeno na mjesto gdje je jutros postavljeno.

Odvojeno odavanje počasti

Dva su izaslanstva, u odvojenim ceremonijama, odale počast žrtvama Dobrovoljačke.

Prvo su veterani minulog rata i obrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, okupljeni oko udruženja “Zelene beretke”, položili vijenac sa cvijećem i proučili Fatihu kraj spomen-ploče stradalim suborcima kod mosta Drvenija.

Nedugo nakon njih, uz osiguranje pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, izaslanstvo iz Republike Srpske i obitelji žrtava položili su bijele ruže i zapalili svijeće u znak sjećanja na stradale pripadnike bivše JNA.

Izvor: Al Jazeera i agencije