Konaković: Sankcije odgovornim za trovanje djece

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, kazao je da će Vlada pozvati na odgovornost one koji budu označeni kao odgovorni za masovno trovanje djece salmonelom u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva.

“Sada očekujemo definitivne mirkobiološke nalaze koji bi morali potvrditi da se radi o salmoneli kod djece koja su zatražila pomoć u KCUS-u, iako su prvi nalazi potvrdili da se radi upravo o masovnom trovanju salmonelom. U tom lancu neko će odgovarati jer način na koji se priprema hrana jasno je propisan, kao i način na koji se ona nabavlja”, kazao je Konaković za sarajevski portal Klix.ba.

Kako je istakao, zahtijevat će od JU Djeca Sarajeva da odmah obavijesti Vladu KS-a o tome ko je u ova dva procesa pogriješio.

“Ukoliko je to dobavljač odmah ćemo inspekciju poslati dobavljaču, ali u konačnici sigurno je da će onaj ko bude odgovoran i snositi odgovornost”, kazao je Konaković.

Nije želio prejudicirati da li će se odgovornost tražiti od direktorice vrtića.

“Moguće je da je uzročnik trovanja bio unutar zapakovanog proizvoda, ali sigurno neće biti teško otkriti gdje je došlo do greške”, kazao je.

Direktorica ne želi dati ostavku

Uprkos potvrdi prisustva salmonele kod većine hospitalizirane djece, Mirjana Halilović-Jovanović, direktorica JU Djeca Sarajeva, u okviru koje su se, kako se pretpostavlja, mališani i zarazili, za sada nema namjeru dati ostavku.

Direktorica je kazala kako je teško utvrditi pojedinačnu odgovornost u ovom slučaju.

“U pitanju je cijeli lanac odgovornih ljudi, od kuhanja, skladištenja, transporta i servisiranja i ja neću odustati sve dok se ne utvrdi šta se tačno dogodilo. Sada je trenutno nemoguće utvrditi ko je odgovoran jer je sve uzročno posljedičnog karaktera. Po okončanju istrage koja se vodi donosit će se odluke i niko neće biti amnestiran od odgovornosti”, kazala je ona, prenosi Klix.ba.

Na pitanje da li će ona podnijeti ostavku kao osoba koja vodi ustanovu u kojoj otrovani broj mališana raste iz sata u sat i koji su popunili kapacitete Infektivne klinike u Sarajevu, ona je kazala kako jeste odgovorna, ali neće otići sa funkcije koju obavlja. 

Manje djece u vrtićima

Na Kliniku za infektivne bolesti u Sarajevu i danas pristižu djeca iz vrtića sa simptomima trovanja, a prvi preliminarni rezultati bakteriološke analize kod dijela djece pokazali su da je riječ o salmoneli enteritidis, potvrdila je za Al Jazeeru Azra Dedajić, šefica Službe za odnose s javnošću Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kako je dodala, od srijede je na KCUS primljeno 135 djece iz sarajevskih vrtića, a zadržano ih je 41. 

“Niko od mališana nema težu kliničku sliku”, rekla je ranije Dedajić.

Kod više od stotine djece predškolske dobi u Sarajevu proteklih dana zabilježena je povišena temperatura, povraćanje, dijareja, iscrpljenost i dehidracija. 

Iz Javne ustanove Djeca Sarajeva za Al Jazeeru je rečeno da je broj djece danas u vrtićima smanjen te da otprilike polovina djece nije prisutna.

“Jutros smo zvali vrtiće i imamo informaciju da je broj djece smanjen, jer ih roditelji preventivno ne dovode. Međutim, svaki vrtić ima drugačije pokazatelje”, rekli su nam zaposlenici.

Kako su dodali, jučer je u vrtiće opet distribuirana hrana iz centralne kuhinje, međutim, danas nije tako.

“Sanitarna inspekcija dala nam je preporuku da ne distribuiramo obroke iz centralne kuhinje, tako da će djeca danas imati takozvani suhi ručak koji se priprema u kuhinjama u vrtićima. To je jedna preventivna mjera koju smo uveli.”

Sanitarni inspektori uzeli su uzorke hrane u vrtićima, a kako je saopćeno u četvrtak, potpuni rezultati analiza uzoraka bit će poznati u roku od 24 do 48 sati.

‘Bilo je strašno’

“Bilo je strašno i roditelji su veoma uznemireni. Moja kćerka je imala temperaturu do 40, povraćala je i bolio je stomak”, opisala je situaciju za Al Jazeeru Deniza Avdibegović-Đipa, majka jednog djeteta iz sarajevskih vrtića, koje ima simptome trovanja. 

“Moja kćerka stalno prima infuziju jer je dehidrirala, povraća i ima visoku temperaturu”, rekla je jučer Ivana Matijević, majka jednog od djeteta koje je zadržano u bolnici.

Za sve vrtiće osim onog u Ilijašu ručak se priprema u centralnoj kuhinji u vrtiću ‘Dječiji grad’, kazala je direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović.  

Kako je dodala, u 29 vrtića u Kantonu Sarajevo ukupno boravi blizu 2.800 djece, a dnevno se spremi oko 2.500 obroka.

Inspektori su, prema riječima Jovanović-Halilović, jučer konstatovali da je sva hrana u roku trajanja i sve namirnice pokrivene su urednim deklaracijama.

Za sada se čekaju rezultati analiza sanitarne inspekcije i nalazi djece primljene na KCUS kako bi se utvrdilo šta je izazvalo takve simptome kod djece.

Izvor: Al Jazeera i agencije