Kondratjev: Na Balkanu se uvijek igrao dobar nogomet

Kondratjev: Ukoliko se dobro spremimo i damo svoj maksimum, onda ćemo imati dobre šanse za osvajanje dobrog plasmana (AFP)

Piše: Ibrahim Sofić

Nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, pažnja evropskih ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svijetu“ polako se okreće ka kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine čiji je domaćin Francuska.

Makedonski navijači su u februaru ove godine saznali da će njihov tim igrati u grupi C zajedno sa Španijom, Ukrajinom, Slovačkom, Luksemburgom i Bjelorusijom čiji selektor Georgij Kondratjev ističe kako će „svaka utakmica biti odlučujuća“ na putu ka EURO-u.

BiH i Hrvatska nisu imale sreće

Osvrnuvši se na protekli Mundijal, selektor Bjelorusije kazao je kako je Njemačka dugo radila kako bi došla do vrha svijeta.

„Do ovog rezultata su došli tako što imaju istog selektora (Joachim Loew) i istu grupu igrača nekoliko godina. Oni se odlično poznaju, odlično sarađuju i njihov uspjeh u Brazilu je bio plod toga. Definitivno su bili najbolji tim takmičenja.“

Za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu smatra kako nisu imali sreće.

„Obje selekcije su dobro igrale, ali sreća nije bila na njihovoj strani. I Hrvatska i BiH bi se plasirale među 16 najboljih da nije bilo nekih pogrešnih sudskih odluka u određenim mečevima.“

„Svi timovi u našoj grupi, uključujući Luksemburg, su jaki protivnici, što znači da će svaka utakmica za moj tim biti odlučujuća. Moramo se za svaki duel i za svakog oponenta spremiti veoma detaljno“, kazao je Kondratjev u razgovoru za Al Jazeeru.

„Ukoliko se dobro spremimo i damo svoj maksimum, onda ćemo imati dobre šanse za osvajanje dobrog plasmana.“

Nezgodni Makedonci

Ističe kako su veoma bitne prve tri utakmice. Bjelorusi kvalifikacije otvaraju gostovanjem kod Luksemburžana, a potom će ugostit Slovake i Ukrajince.

„Ako zabilježimo dobar start, osvojimo maksimum bodova iz ove tri utakmice, bit ćemo u dobroj poziciji da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, a ako propustimo te šanse, stvari će nam se zakomplicirati. No, ja sam siguran da će se moj tim boriti za vrh grupe i smatram da nismo slabiji od Ukrajine ili Slovačke.“

Pored ovih timova, Kondratjev ističe i Makedoniju, premda priznaje da nije gledao mnogo utakmica ove selekcije sa Balkana.

„Gledao sam ih protiv Armenije, iako su izgubili, vidio sam da imaju jedan odličan tim protiv koga nikome nije lako igrati. Njihov plasman na rang-list Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) pokazuje da smo na približno istom nivou“, kaže selektor Bjelorusije i dodaje kako se na Balkanu uvijek igrao dobar nogomet, pa će dueli sa Makedonijom biti teški za njegov tim.

Dobra prilika

Ono što dodatno pravi probleme Kondratjevu je činjenica da većina njegovih igrača igra u domaćem, bjeloruskom prvenstvu.

„Volio bih da više naših nogometaša igra u jačim klubovima i ligama, bjelorusko prvenstvo sigurno nije u vrhu engleskog nogometa. Tokom kvalifikacija sam limitiran jer nemamo veliki izbor novih igrača. Na naš posljednji prijateljski meč sam pozvao dva mlada igrača, Artsema Bikaua (1992. godište) i Pavela Savitskog (1994.), no, nažalost, Bikov je zadobio jako ozbiljnu povredu prošlog vikenda i neće nam moći pomoći ove godine.“

Sa druge strane, Kondratjev ističe kako su promjene formata kvalifkacija i glavnog turnira Evropskog prvenstva 2016. (povećanje broja učesnika na 24) dobra prilika za sve.

„Sada sve ekipe imaju više šansi da se plasiraju na EURO. Nogomet je u Evropi na veoma visokom nivou i nimalo ne sumnjam da će Prvenstvo biti veoma kvalitetno sa 24 učesnika.“

Izvor: Al Jazeera