Konferencija o bezbjednosti u Minhenu

U njemačkom gradu Minhenu okupljaju se brojni svjetski političari na tamošnjoj godišnjoj konferenciju o bezbjednosti.

Očekuje se kako će eksperti i diplomate pokušati dati odgovore na neka od ključnih bezbjednosnih pitanja. Skup, kojem će prisustvovati i zvaničnici iz regiona, prate jake policijske mjere zaštite.

Blokirane ulice, preusmjeravanje saboraćaja, specijalno obučeni psi, kamere koje prate sva dešavanja u ovom bavarskom gradu, policijski punktovi… Do nedjelje neće biti odmora za policajce.

Pod posebnom je pažnjom hotel u centru grada gdje će se održavati skup.

Minhenska konferecija o bezbjednosti jedno je od najvažnijih godišnjih okupljanja političara i eksperata iz te oblasti iz cijelog svijeta. Doći će i demonstranti, na što se posebno fokusira policija.

Očekuju 5.000 demonstranata

“Najveći protest bit će održan u subotu. Organizatori očekuju blizu 5.000 učesnika. Njihov broj nas ne brine. Ali, brine nas ko su ljudi koji će doći, kakva će im biti struktura. Očekujemo nekoliko stotina ekstremnih ljevičara”, kaže Wolfgang Wenger iz policije Minhena.

Uoči održavanja konferencije, bivši njemački diplomata Wolfgang Ischinger, šef konferencije, pozvao je na više evropskog jedinstva. Ali, i odlučniju američku reakciju u pojedinim svjetskim kriznim dešavanjima.

“Želio bih da Francuska ne bude sama u krizi u Maliju. Želim reći, postoje evropske udarne snage, koje egzistiraju samo na papiru. No, morale bi preuzeti veću ulogu. Ali, to ide sporo u Evropi. Moramo na tome više poraditi”, kaže Ischinger.

Američki potpredsjednik Joe Biden, 70 ministara odbrane raznih zemalja i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dio su učesnika konferencije koji će iznijeti stavove svojih zemalja o nizu svjetskih pitanja iz oblasti bezbjednosti.

Izvor: Al Jazeera