Konferencija o poslijeratnoj budućnosti Sirije u aprilu

Više od 30.000 civila pobjeglo je iz provincije Halep (Arhiva)

Evropska unija, zajedno s UN-om, bit će domaćin konferencije o poslijeratnoj budućnosti Sirije, koja će biti održana 5. aprila u Briselu, najavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Na tom skupu “bit će procijenjeni regionalni uvjeti i uvjeti pod kojima poslijeratna podrška može biti pružena kada se uspostavi vjerodostojna politička tranzicija”, rekla je Mogherini, prenosi AFP.

EU očekuje da će generalni sekretar UN-a Antonio Guterres prisustvovati konferenciji u aprilu, zajedno s visokim zvaničnicima većine zemalja koje su učestvovale na sličnom skupu u Londonu 2016. godine, navode evropski zvaničnici.

Žestoki sukobi u Halepu

Ranije je saopćeno da je prethodnih dana više od 30.000 civila pobjeglo iz provincije Halep zbog žestokih sukoba Vladinih snaga, koje podržava ruska vojska, i boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koje traju već sedmicama na sjeveru zemlje.

Snage Vlade Sirije, potpomognute ruskim zračnim snagama i artiljerijom, vodile su sukobe protiv pripadnika ISIL-a i od polovine januara zauzele gotovo 90 sela u toj provinciji, javio je AFP.

Stanovnici Halepa već su 47 dana bez vode nakon što su pripadnici ISIL-a presjekli vodosnabdijevanje.

Izvor: Agencije