Kongres će ukinuti i trgovačke sankcije Kubi

Kuba, Havana
Amerikanci koji imaju potraživanja na Kubi moći će podnijeti tužbe na američkim okružnim sudovima (EPA)

Dva mjeseca nakon što je američki predsjednik Barack Obama najavio korake ka normalizaciji odnosa sa Kubom, grupa američkih senatora je učinila i  konkretan korak uvođenjem u zakonsku proceduru nacrta o ukidanju trgovinskih sankcija Kubi koje su bile na snazi više od 50 godina.

Američki senatori iz obje stranke, Demokratske i Republikanske, podnijeli su nacrt zakona koji predviđa ukidanje ranijih zakonskih odredbi kojima je Amerikancima bilo zabranjeno da posluju sa Kubom, ali ne i onih koje se odnose na ljudska prava ili svojinu koja se potražuje od kubanske vlade, prenosi Reuters.

Nacrt zakona o okončanju zakonskog ograničenja putovanja na Kubu je podnesen prošlog mjeseca.

Očekuje se da će spomenuti zakoni naići na snažan otpor u Kongresu, ali autori i pristalice zakona kažu da su željeli bar pokrenuti debatu o američkoj politici prema Kubi.

Čak i ako ove mjere ne budu sada usvojene, mogle bi kasnije ove godine biti uključene u širi zakon o aproprijacijama, navodi britanska agencija.

Glavna pokroviteljica predstavljenog zakona je senatorica Demokratske stranke Amy Klobushar, a među sponzorima su republikanski senatori Jeff Flake i Mike Enzi, kao i demokratski senatori Patrick Leahy, Richard Durbin i Debbie Stabenow.

Američki zakonodavci najavljuju niz zakona koji će pomoći normalizaciju odnosa sa Kubom, te ukinuti ograničenja na putovanja i trgovinu sa tom zemljom.

Izvor: Agencije