Kongres opet ispituje Clinton zbog Bengazija

Odbor američkog Kongresa opet će ispitati Hillary Clinton o napadu na Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u Libiji prije tri godine.

Clinton je bila na funkciji državne sekretarke kad su četvorica Amerikanaca izgubila živote u incidentu koji se desio u Bengaziju.

Demokrate tvrde da je cilj saslušanja spriječiti Clinton da uđe u Bijelu kuću.

U napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju poginuli su ambasador i još trojica Amerikanaca. Tri godine kasnije, na pitanje: „Zašto se napad uopće desio“, još nije odgovoreno.

Prvo se kao razlog spominjala reakcija na antiislamski snimak, ali je State Department kasnije saopćio da prije napada ispred Konzulata nije bilo protesta.

„Zašto je to bitno u ovom trenutku? Naš zadatak je otkriti šta se desilo i učiniti sve što možemo kako bismo spriječili da se nešto takvo ikada više ponovi“, kazala je Clinton.

Iz Kongresnog odbora za Bengazi kažu da su, tokom 17 mjeseci, potrošili više od 4,5 miliona dolara pokušavajući upravo to učiniti – neprestano su bili u kontaktu sa Capitol Hillom i Hillary Clinton.

Od 2012. je bilo više saslušanja i izvještaja, ali veoma malo novih detalja o napadu.

Istraga FBI-ja

Umjesto toga je Odbor, koji predvode Republikanci, otkrio da je Clinton koristila privatni server za poslovne mailove u kojima je slala potencijalno povjerljive informacije.

„O njenim mailovima FBI vodi krivičnu istragu. Hoće li ikada odgovarati za ovo, tek ćemo vidjeti, ali činjenica je da je sama kriva za ono što se dešava, a ne republikanci ili Kongres“, smatra republikanski strateg Brad Blakeman.

Međutim, od televizijskog intervjua koji je dao jedan od lidera Predstavničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, demokrate tvrde da otkriće o mailovima ima malo veze s istragom o sigurnosti u Bengaziju i optužuju Odbor da mu je jedini cilj uništiti reputaciju i predsjedničke ambicije Hillary Clinton.

„Riječ je o političkom pokušaju, koji se finansira novcem poreskih obveznika, da se uništi njena kampanja. Dame i gospodo, u tome je problem“, ističe Elijah Cummings, demokratski kongresmen.

Naročito za porodice žrtava koje jednostavno žele objašnjenje za slabu sigurnost u Bengaziju, u noći kada su njihovi najbliži izgubili živote.

Izvor: Al Jazeera i agencije