Kongres prozvao FBI zbog Hillary Clinton

Ustanovljeno je da bivša američka državna tajnica slala 110 povjerljivih e-mailova sa privatnog računa (AP)

Direktor Federalnog istražnog biroa James Comey svjedočit će u četvrtak pred Predstavničkim domom američkog Kongresa zbog odluke da tužitelju ne preporuči podizanje optužnice protiv Hillary Clinton zbog korištenja privatnog mail servera dok je bila državna tajnica SAD-a.

Iz Kongresa su poručili kako i najviše zakonodavno tijelo i američki narod imaju pravo shvatiti šta se dešavalo u istrazi FBI-ja po tom pitanju.

I američka državna tužiteljica Loretta Lynch svjedočit će 12. srpnja u Kongresu, ali pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, o nizu pitanja koja se odnose na američko Ministarstvo obrane, uključujući istragu FBI-ja o upotrebi privatnih e-mail poruka Hillary Clinton.

Iz tog su odbora upozorili kako odluka FBI-ja da ne preporuči podizanje optužnice protiv Hillary Clinton, vjerojatne kandidatkinje Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, pokreće određena pitanja, prenosi Reuters.

Poslano 110 povjerljivih mailova

Ranije je tužiteljica Loretta Lynch potvrdila kako je prihvatila preporuku FBI-ja da protiv Hillary Clinton ne bude podignuta optužnica, a to je učinila nakon susreta s Comeyem te tužiteljima i agentima koji su vodili istragu.

“Prihvatila sam njihovu jednoglasnu preporuku da temeljna istraga koja je trajala godinu dana bude zatvorena i da ne budu podignute optužnice”, navela je Loretta Lynch.

Ustanovljeno je da je Hillary Clinton, dok je bila američka državna tajnica, slala 110 povjerljivih e-mailova, a među njima osam lančanih, koji su imali oznaku najveće tajne, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Ustanovljeno je i da 2014. godine nije predala State Departmentu sve e-mailove.

Prethodno je proslijedila njih 30.000.

“Nismo našli konkretne dokaze da su Hillary Clinton i njezini suradnici namjerno otkrili neku povjerljivu informaciju, ali jesmo ustanovili da su se iznimno nemarno odnosili prema e-mailovima”, rekao je Comey.

FBI samo daje preporuku

Dodao je da bi svaka razumna osoba bolje učinila te da je State Department općenito imao nemaran odnos prema povjerljivim e-mailovima te potvrdio kako “nitko izvana nije utjecao na istragu”.

Odluku o podizanju optužnice može donijeti jedino Ministarstvo pravosuđa, a FBI samo daje preporuku.

Nedavno je i otkriveno kako se Loretta Lynch jednom prilikom sastala i s Billom Clintonom, bivšim predsjednikom i suprugom Hillary Clinton, nakon čega su republikanci su zatražili ostavku pravosudne dužnosnice. 

Istraga protiv Hillary Clinton već mjesecima opterećuje njezinu kampanju za predsjedničke izbore u studenome, prenose agencije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije