Kongres raspravlja o odnosima s Kubom

Kongres SAD-a raspravlja o obećanjima predsjednika Obame za normalizaciju odnosa s Kubom.

Upravo je to tijelo posljednja prepreka u odnosima dvije zemlje jer samo oni mogu ukinuti ekonomski embargo Kubi.

Nije dugo trebalo da tenzije između nekih kongresmena i Obamine administracije u vezi s novom politikom prema Kubi postanu očite.

“18 mjeseci tajnih pregovaranja urodili su lošim dogovorom. Naši temeljni principi politike bez ustupaka su kompromitirani”, rekao je demokratski senator Robert Menendez.

Bijes senatora podrijetlom s Kube

Menendez i njegov republikanski kolega Marco Rubio su djeca kubanskih imigranata. Kažu da su ih razbjesnili pregovarači iz Bijele kuće kada su nastavili s pregovorima za obnovu diplomatskih odnosa s Kubom, bez jamstava za poštivanje ljudskih prava.

“Rezerviran sam…iz jednostavnog razloga što ne vjerujem da će biti efikasni u donošenju takvog političkog napretka za kubanski otok, kakav mi priželjkujemo za Kubance”, kaže senator Rubio.

Kubanski zagovarači ljudskih prava izvršavaju pritisak na američke diplomate da pozovu kubansku vladu na odgovornost.

S druge strane, glavni kubanski pregovarači upozoravaju američke diplomate da prestanu podržavati političku oporbu na Kubi, ako žele otvoriti veleposlanstvo i unaprijediti odnose.

“Očekujemo promjenu diplomacije u odnosu na njihovo stimuliranje, organizaciju, obučavanje, opskrbljivanje i financiranje elemenata u našoj državi, koji su protiv interesa vlade i kubanskog naroda”, poručuje kubanska pregovaračica Josefina Vidal.

Unatoč različitim stajalištima, iz State Departmenta tvrde da su razgovori, nakon 50 godina pat pozicije, bitan prvi korak prema otvorenijem kubanskom društvu.

Problem kompenzacije

“Priroda kubanskog režima nije se izmijenila. Ali uvjeren sam da će Kubanci koji se bore za promjene biti ohrabreni ovom novom politikom”, kaže dužnosnik Tomasz Malinowski.

Ipak, s toliko protivnika u Kongresu, Obamina administracija teško će imenovati veleposlanika i pronaći novca za novo američko veleposlantvo na Kubi, budući da i proračun i poziciju mora odobriti Kongres.

Također, vodi se spor i o kompenzaciji od šest milijardi dolara prema američkim biznismenima koji su radili na Kubi do 1959. godine.

Nakon revolucije, vlada Fidela Castra zaplijenila je njihove kompanije i nacionalizirala ih.

Kongres zakonski ne može ukinuti embargo Kubi, sve dok ne počne isplata te kompenzacije. To, pak, teško da će se dogoditi u skoroj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije