Oglasi

Kongres SAD-a dovršava odbrambeni budžet od 700 milijardi dolara

Novim zakonom se povećava broj vojnika i borbenih aviona i brodova u fiskalnoj godini koja je počela 1. oktobra.
Budžet je veći od 603 milijardi dolara, koliko je Donald Trump predložio u majuArhiva

Članovi kongresnih odbora za odbranu podržali su odbrambeni budžet za 2018. godinu od 700 milijardi dolara, dajući vjetar u leđa predsjedniku Donaldu Trumpu, koji želi povećati izdvajanja za vojsku.

Odbori za odbranu Zastupničkog doma i Senata dogovorili su se oko zakona o vojnom budžetu kojim se povećava broj vojnika i borbenih aviona i brodova u fiskalnoj godini koja je počela 1. oktobra.

Zakonom se broj aktivnih vojnika povećava za 16.000, a u planu je kupovina 90 "nevidljivih" lovaca F-35 kompanije Lockheed Martin Corp.

Mora dobiti Trumpov potpis

Budžet je veći od 603 milijardi dolara, koliko je Trump predložio u maju.

Da bi stupio na snagu, NDAA mora proći u Zastupničkom domu i Senatu i dobiti potpis predsjednika Trumpa.

Prijedlog budžeta daleko je veći od prošlogodišnjih 619 milijardi dolara i probija ograničenja iz zakona o kontroli budžeta iz 2011. godine, pa će prije usvajanja ta ograničenja trebati ukinuti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.