Kongres SAD-a poziva na naoružavanje Ukrajine

Mnoge evropske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD-a u pravcu pružanja vojne podrške Vladi Ukrajine (AFP)

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se predsjednik Barack Obama poziva da pošalje ubojito oružje Ukrajini da bi zaštitila suverenitet u borbi protiv proruskih snaga.

Rezolucija je usvojena s 348 glasova za, dok je 48 bilo protiv.

Dužnosnici američkog State Departmenta su naveli da se u okviru Obamine administracije razgovara o takvoj vrsti pomoći, ali da se čeka da se vidi hoće li sporazumi koji su doveli do prekida vatre u veljači biti ispunjeni, prenosi Tanjug agenciju AP.

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa John Boehner i grupa vodećih demokrata i republikanaca pojačali su početkom mjeseca pritisak na predsjednika SAD-a da opskrbi Ukrajinu smrtonosnim obrambenim oružjem.

Strah od širenja rata

U pismu koje su tada uputili Obami, 11 zastupnika je navelo da akcije Rusije predstavljaju više od napada na suverenitet Ukrajine i “groteskno kršenje međunarodnog prava, prijetnju po Zapad i napad na međunarodni poredak koji je uz veliku cijenu uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata”.

“Pozivamo Vas da brzo uložite dodatne napore kako bi se podržali napori Ukrajine da obrani svoj suvereni teritorij, uključujući transfer smrtonosnih defenzivnih oružanih sustava ukrajinskoj vojsci”, piše u pismu Obami.

Mnoge europske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD-a u pravcu pružanja vojne podrške Vladi Ukrajine, strahujući da bi to moglo izazvati širi rat.

Izvor: Agencije