Kongres usvojio nove sankcije Pjongjangu

Ne očekuje se da će Barack Obama staviti veto na prijedlog zakona (EPA)

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država je usvojio prijedlog o proširenju sankcija Sjevernoj Koreji i uputio ga na potpis američkom predsjedniku Baracku Obami.

Predložene mjere usvojene su sa snažnom podrškom, prenose agencije.

Predstavnički dom u januaru je podržao sankcije sa 418 glasa za i dva protiv, ali je Senat unio neke nove odredbe, uključujući mjere cyber-sigurnosti, u verziji nacrta zakona koji je u srijedu usvojio sa 96 glasa ‘za’ i nijednim protiv, nakon čega ga je vratio Predstavničkom domu, navodi Reuters.

Raketa dugog dometa

Ne očekuje se da će Obama staviti veto na prijedlog zakona, s obzirom na ogromnu podršku koju nacrt ima u Kongresu, navodi britanska agencija.

Sankcije su predložene zato što je Sjeverna Koreja u nedelju lansirala raketu dugog dometa, tvrdeći da je riječ o satelitu, dok Washington i njegovi saveznici smatraju da Pjongjang time zabašuruje razvijanje balističke raketne tehnologije, koja bi se mogla upotrijebiti za lansiranje nuklearnog oružja.

Šef američkih obavještajnih agencija James Klapper je nedavno istakao da je Sjeverna Koreja ponovo aktivirala reaktor koji bi mogao osigurati plutonij za nuklearno oružje.

Sjeverna Koreja je zatvorila reaktor u Jongbjonu 2007. godine, na osnovu sporazuma kojim je u zamjenu za razoružanje dobila pomoć, ali ga počela obnavljati nakon treće nuklearne probe 2013. godine.

Čelnici južnokorejske i američke vojske su, nakon što je Sjeverna Koreja, na zaprepaštenje cijelog svijeta, lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, najavili da će početi formalne razgovore o postavljanju obrambenog sistema kratkog i srednjeg dometa THAAD u Južnoj Koreji, vrlo blizu Sjevernoj Koreji.

Tri nuklearne probe

Sjeverna Koreja je 6. januara izvela nuklearnu probu, izazvavši osude diljem svijeta.

Tada je saopćila da je izvela probu hidrogenske bombe, ali stručnjaci sumnjaju da je do toga doista i došlo te poručuju kako je riječ o atomskoj bombi sličnoj onima koje je Sjeverna Koreja testirala prethodna tri puta.

Ta država je već podvrgnuta brojnim sankcijama Ujedinjenih naroda zbog ranijih lansiranja raketa i tri nuklearne probe – 2006, 2009. i 2013. godine.

Izvor: Agencije