Konkurs piše priču

Književni konkursi su i način da se 'uđe' u književnost (Al Jazeera)

Piše: Nada Salom

Kako li veliki pisci gledaju na male pisce? Da li onako kao što general gleda na vojnike? ili bogataš na siromahe? – pitao se književnik Nedžad Ibrišimović (“Moja muslimanska triologija” – decembra, 1990. Ruhani i šejtani inspiracija), otkrivajući kako je gotovo neprekidno, cio dan i cijelu noć pisac – „veoma često zaboravljam da imam tijelo, da sam u njemu, da ga pokrećem, da se njime služim“.

‘Ulazak’ u književnost

Jednom od najvećih suvremenih bh. pisaca, pisanje je donijelo i prestižno članstvo u Akademiji nauka i umjetnosti, što ne znači i prestižan materijalni status, no Ibrišimović je nesebično sa čitaocima i onima koji su ga rado slušali odgonetao „tajnu“ pisanja, a pred kraj života i čitanja. Koliko je uistinu onih koji pišu u Bosni i Hercegovini, odnosno regiji kojoj pripadamo, nemoguće je odgovoriti. Djelomičan odgovor da se naslutiti i iz ogromnog broja konkursa, najčešće za priču, i isto tako velikog broja afirmiranih i neafirmiranih pisaca koji na njima učestvuju – po nekoliko stotina na svakom!

Sjajna prilika pogotovo za nove autore!

Književni konkursi su i način da se „uđe“ u književnost, „završi sa vlastitom knjigom u rukama“ kad već nije išlo sa izdavačima kojima je izdavanje domaćeg pisca, posebno debitanta, često poslovni rizik, i koji se i sami prijavljuju na konkurse, sa konkretnim naslovima, kako bi od nadležnih ministarstava dobili potporu – u prosjeku oko 2.000 KM po knjizi. No, priča o „piscu siromahu“, koji po primjerku knjige dobija, u regionalnom prosjeku, manje od tri marke, druga je tema, kao i tomovi i tomovi loših rukopisa i povrijeđenih taština.

Ženskog roda

Književni konkursi ovog puta „pišu“ priču čije teme i novčani iznosi nagrada također čine zanimljivo štivo. Tako je “Glad“ tema natječaja Festivala aktivističke poezije Art Attack, koji organizira kulturna udruga Manifest u sklopu Četvrtog međunarodnom pjesničkog festivala „Art Attack“. Rok za prijavu je 31. mart, a otvoren je za autore do 30 godina starosti koji šalju svoje radove (najviše tri pjesme) na hrvatskom i/ili engleskom jeziku.

U Hrvatskoj su 13. međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza (Trst-Kopar-Umag, 23.-26. 5. 2012.) objavili međunarodni književni natječaj Lapis Histriae 2012. za kratku prozu na temu:  Sveci ili smutljivci? U obzir dolaze svi jezici (i dijalekti!) naše regije, a najbolji rad bit će nagrađen simboličnim artefaktom Lapis Histriae, te novčanom nagradom u iznosu od 1.000 eura.

– Kratka priča je ženskog roda! – poručuju iz Centra za ženske studije Zagreb, koji su u cilju poticanja ženskog stvaralaštva već u prvom mjesecu ove godine zatvorili konkurs za kratku priču čija je tema bila „Žene, oskudica i obilje“.

A Udruženje građana „Trablmejker“ organizuje regionalni konkurs za kratku priču na temu „Kako sam ubio ljubav“.

 – Nije bitno da li je tužna, nesrećna, kratka, vječita, smiješna, čudna ili prokleta – ubijena je!- poručuju!, uz napomenu da tema konkursa ne podrazumijeva samo priče pisane u muškom rodu. Jedan autor može poslati najviše tri priče, a konkurs traje do 1. maja.

U regiji je posebnu pozornost posljednje tri godine privlačio međunarodni konkurs za najbolju kratku priču knjižare Karver i festivala Odakle zovem – Podgorica, čije su nagrade bile 1.500, 1.000 i 500 eura. Priče napisane na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku ocjenjivao je međunarodni žiri, a članovi su bili i pisci iz BiH.

Mi dramu imamo

U Bosni i Hercegovini su i dva prestižna konkursa za dramski tekst. Onaj, bijenalnog karaktera, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” za izbor najboljeg originalnog dramskog teksta. BZK “Preporod” se obavezuje da nagrađeni dramski tekst objavi u formi knjige, a ne isključuje mogućnost materijalne potpore za njegovo scensko izvođenje. Novčani iznos nagrade, koja nosi ime Alije Isakovića, je 3.000 KM.

Drugi je konkurs upravo u toku. Dramski  program BH Radija 1 objavio je svoj redovni, godišnji konkurs za originalnu radio dramu svih žanrova  na bosanskom, hrvatskom i srpskom  jeziku. Stručni žiri će dodijeliti tri nagrade u koje je uključeno pravo snimanja i emitovanja djela. Prva nagrada  je 1.500 KM, druga 1000 KM i treća 700 KM. Pravo učešća na konkursu imaju svi građani Bosne i Hercegovine. Konkurs je otvoren do 15. aprila.

A u okviru književno-kulturne manifestacije Susreti Zija Dizdarević u Fojnici raspisuje se natječaj za kratku priču/pripovijetku. Pripovijetke ne smiju biti ranije objavljivane, a žiri, kojeg imenuje Upravni odbor manifestacije, odabire tri pripovijetke za nagrade:
prvu u iznosu od 2.000  KM, drugu  u iznosu od  1.500  KM i t reću u iznosu od  1.000  KM.

Izvor: Al Jazeera