Federacija BiH dobila budžet za 2019. godinu

Dom naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine odobrio je u srijedu većinom glasova budžet Federacije za 2019. godinu na konstituirajućoj sjednici u Sarajevu.

Budući da je u januaru budžet u istom tekstu većinom glasova odobrio i Zastupnički dom federalnog Parlamenta, stekli su se uvjeti za operativnost tog akta po objavi u Službenim novinama, odnosno za finansijsku deblokadu Federacije, prenosi Fena.

Čavara potpisao Ukaz o budžetu

Predsjednik Federacije Marinko Čavara potpisao je u srijedu Ukaz o proglašenju budžeta Federacije za 2019. godinu, koji stupa na snagu idućeg dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.

On je potpisao i Ukaz o proglašenju Zakona o izvršavanju budžeta Federacije za 2019. godinu i Ukaz o proglašenju Zakona o dopuni Zakona o budžetima u Federaciji.

Čavara je potpisao ukaze i o ostalim odlukama Doma naroda federalnog Parlamenta donijetim u srijedu.

U Domu naroda budžet je odobren bez mnogo rasprave, uz zaključak da prilikom njegovog rebalansa bude razmotren zahtjev za izdvajanje dva miliona konvertibilnih maraka (gotovo milion eura) za razvoj namjenske industrije u Unsko-sanskom kantonu.

Ovogodišnji federalni budžet odobren je u oba doma u ukupnom iznosu, predloženom iz federalne vlade, od 2,65 milijardi KM (1,35 milijardi eura).

Da i Mostar dobije budžet

Uz budžet je izglasan i propratni akt, Zakon o njegovom izvršenju.

Dom naroda je u srijedu većinom glasova odobrio izmjene Zakona o budžetima, čiji je cilj da i Grad Mostar dobije ovogodišnji budžet, u situaciji kad nema izabrano Gradsko vijeće.

Ovlasti za proglašenje budžeta ovim izmjenama se daju gradonačelniku Mostara u navedenim uvjetima.

Uz federalni budžet, odobreni su i Zakon o njegovom izvršenju, kao i ovogodišnji finansijski planovi Zavoda za zapošljavanje Federacije, Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje te federalnog Fonda solidarnosti, kao i Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije.

Nakon ovih tačaka dnevnog reda, sjednica je završena.

Novoizabrani izaslanici u Domu naroda prethodno su položili zakletvu za sljedeći četvorogodišnji mandat, nakon što im je odluke o dodjeli mandata uručio član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović.

Do izbora novog vodstva konstituirajuću sjednicu vodila je Lidija Bradara, predsjedavajuća u dosadašnjem sazivu Doma naroda.

Na čelu Martinović i Čampara

Predsjedavajući u narednom četverogodišnjem mandatu Doma naroda je Tomislav Martinović iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a jedan od dva potpredsjedavajućih Aljoša Čampara iz Stranke demokratske akcije.

Za drugog dopredsjedavajućeg, Žarka Vujovića iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kojeg je za tu funkciju predložio Klub Srba, ostali članovi Doma naroda nisu dali većinu glasova, pa će se o tome odlučivati kasnije.

Najavljeno je da će do kraja mjeseca zasjedati i Zastupnički dom Parlamenta Federacije, čija je prva redovna sjednica u novom mandatu najavljena za posljednji dan februara.

Izvor: Al Jazeera i agencije