Konstituiran novi Parlament Crne Gore

Mjesec nakon izbora u Crnoj Gori konstituiran je Parlament. Do kraja sedmice moglo bi se znati i ko će biti premijer.

Koalicija Evropska Crna Gora potpisala je s manjinskim partijama sporazum o zajedničkom političkom djelovanju, čime se otvara put za formiranje vlade.

Svečana sjednica Parlamenta počela je intoniranjem himne, koju je dio opozicije bojkotirao.

Novi crnogorski Parlament čini 81 poslanik: 39 ih ima koalicija Evropska Crna Gora, Demokratski front (DF) 20, Socijalistička narodna partija (SNP) devet, Pozitivna Crna Gora sedam, Bošnjačka stranka (BS) tri, a po jednog Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Albanska koalicija i Forca.

Intoniranje himne Oj, svijetla majska zoro prošlo je bez dijela poslanika DF-a, izvještava iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

“Trenutna crnogorska himna treba da bude modifikovana za posljednje dvije strofe, jer ih je napisao ratni zločinac Sekula Drljević, jer smo država koja baštini antifašističko naslijeđe i treba da to imamo u vidu”, kaže poslanik DF-a Milan Knežević.

Krivokapić opet predsjednik

Za predsjednika Parlamenta ponovo je izabran lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, koji kaže da će neslaganja u vezi s himnom izliječiti vrijeme.

“Kao što vidite, sve je manji broj tih poslanika i ja sam uvjeren da će kolege iz DF-a biti sa nama, jer Ustav se mora poštovati, a procedure za izmjenu Ustava su svima na raspolaganju”, rekao je Krivokapić.

Konstitutivnu sjednicu Parlamenta obilježio je i prigovor DF-a da je Državna izborna komisija (DIK) prekršila zakon kada je verificirala mandate 17 poslanika vladajuće koalicije, koji, tvrde, i dalje imaju funkcije u vlasti.

“Ovako imamo bruku na samom početku zasjedanja Skupštine i DF će pred Ustavnim sudom dokazati to kršenje zakona”, poručio je zastupnik DF-a Andrija Mandić.

Uoči sjednice Parlamenta predstavnici koalicije Evropska Crna Gora i manjinskih partija potpisali su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju kojim se otvara put za formiranje vlade – s kim na čelu, još se ne zna.

Na redu vlada

“Moje uvjerenje je da ćemo na tome raditi, kao i do sada, odgovorno i dinamično i da bi se možda i do kraja ove nedjelje ili početkom sljedeće moglo odgovoriti na to vaše interesovanje”, izjavio je lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

“Čeka me razgovor sa liderima partija. Ja ću to učiniti u najkraćem roku i vjerujem da ću biti u prilici da čujem ko će iz pobjedničke liste biti taj koji će formirati vladu i slijedi moj predlog za mandatara”, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Na dnevnom redu sjednice bio je i izvještaj DIK-a o rezultatima izbora.

Rok za postavljenje mandatara je 30 dana od konstituiranja Parlamenta.

Poslanici su izabrali i tri potpredsjednika, dva iz reda vladajuće koalicije i jednog iz reda opozicije: poslanik DPS-a Željko Šturanović, poslanik BS-a Suljo Mustafić i poslanik DF-a Branko Radulović.

Konstitutivna sjednica Parlamenta bit će nastavljena u srijedu u 13 sati izborom članova Anketnog odbora.

Izvor: Al Jazeera