Konstituiran Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Na konstituirajućoj sjednici Parlamenta bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine izabrani su predsjedavajući i potpredsjednici Zastupničkog doma.

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović je javila da je za predsjedavajućeg Parlamenta FBiH imenovan Edin Mušić iz Stranke demokratske akcije (SDA), dok su za dopredsjedavajuće imenovani  Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske stranke BiH (HDZ) kao predstavnik hrvatskog naroda te Saša Mitrović iz Demokratske fronte kao predstavnik srpskog naroda.

Mušić je izabran sa 58 glasova za i 32 suzdržana.

Na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH novi zastupnici su položili svečanu zakletvu čime su preuzeli svoje dužnosti u novom sazivu za mandatni period 2014. – 2018. godina.

Kako je navedeno, iz opravdanih razloga, dva nositelja mandata nisu prisustvovali sjednici dok je Salko Selman odbio zastupnički mandat, prenosi Anadolija.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH broji 98 zastupnika, u čijem novom sazivu će participirati 11 političkih subjekata: stranaka i koalicija.

Raspored mandata

Najviše mandata ima SDA 29, SBB 16, Demokratska fronta 14, Koalicija HDZ BiH – HSS- HKDU- HSP dr. Ante Starčević – HSP HB i SDP po 12.

Po četiri zastupnika imat će HDZ 1990 i BPS, SBiH tri, Stranka demokratske aktivnosti dva, te Naša stranka i laburistička partija po jednog.

Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, od kojeg ovisi kada će se na tom nivou izabrati čelni ljudi izvršne vlasti – predsjednik i potpredsjednici koji treba da predlože mandatara za sastav nove entitetske vlade, neće biti formiran u skladu sa zakonskim odredbama, u roku od 30 dana od potvrđivanja rezultata oktobarskih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Kako je za Anadoliju potvrđeno iz Centralne izborne komisije BiH u tu državnu instituciju do sada su iz ukupno 10 kantona u bh. entitetu Federacija BiH pristigle kandidacijske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz samo jednog – Srednjobosanskog kantona.

CIK BiH je na sjednici krajem novembra ovjerio svih osam kandidacijskih listi na kojima se nalazi ukupno 22 kandidata.

Kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, po 17 iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije