Kontrola granica: Cerar najavio zajedničku akciju s Hrvatskom

Sistemski nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz šengenskog prostora izazvao je velike gužve na granicama (Reuters)

Dva dana nakon početka primjene strožijih kontrola na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije, u skladu s izmjenama šengenskih pravila, situacija se u nedjelju popodne donekle normalizirala, a slovenski premijer Miro Cerar najavio je da će dvije zemlje Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene spornih mjera jer je sadašnje stanje na granici “neprihvatljivo”.

Kako javljaju slovenski mediji, smirivanje stanja posljedica je akcije Slovenije i Hrvatske, koje su upozorile Brisel na probleme koje je proteklih dana izazvao sistemski nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz šengenskog prostora.

Uredbu prilagoditi životu

Slovenska agencija STA javlja da su u nedjelju Slovenija i Hrvatska odustale od sistemskog nadzora svih putnika na vanjskoj granici Šengenskog područja zbog višesatnih čekanja na granici, koja su stvorila haotične prilike ne samo kod putnika nego i kod lokalnog stanovništva, ali da je riječ o privremenom odustajanju od takve kontrole.

Cerar je najavio sastanak s evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, a u izjavi za slovenske medije kazao je da je već u subotu o problemima koje je izazvala nova šengenska uredba, “koju bi trebalo prilagoditi životu”, telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Plenkovićem.

“Naravno da treba osigurati sigurnost unutar Schengena, ali ne smijemo istovremeno uzrokovati kod ljudi toliko zlovolje i neraspoloženja, ali i štete koju trpi ekonomija”, kazao je Cerar.

Međutim, on je dodao da Slovenija “primjenjuje” uredbu koja je posljednjih dana izazvala zastoje te da će to činiti i dalje.

Privremene obustave

Ublažavanje kontrola potvrdila je i slovenska policija, ali nije navela kriterije po kojima će se i kada privremeno napuštati strožiji i sporiji sistem kontrole i skeniranje dokumenata.

Glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole izjavila je da će policajci na graničnim prijelazima, “s obzirom na prilike” na prijelazu, odnosno prema potrebi, privremeno obustavljati sistemsku kontrolu putnika koji predstavljaju manji sigurnosni rizik te da je policija tako postupala i u protekla dva dana.

Izvor: Agencije