Kontrolni punkt smrti između Anbara i Bagdada

Iračko sigurnosno rukovodstvo kaže kako ove mjere imaju za cilj zaštititi Bagdad od autobombi (Arhiva)

Stanovnik Falluje Diaa Hadi al-Issawi nije mogao pretpostaviti da će biti ubijen nakon svađe s jednim vojnikom na kontrolnom punktu Al-Soqour koji razdvaja pokrajine Anbar i Bagdad.

Uznemireni Iračanin više nije mogao podnijeti čekanje na užarenom julskom suncu sa svojom porodicom, pa je pokušao ubijediti vojnike da mu dozvole da pređe preko kontrolnog punkta. Međutim, stvari su eskalirale u svađu te je ustrijeljen u glavu, uslijed čega je preminuo.  

Uprkos tome što je ovaj slučaj izazvao ogorčene reakcije iračke javnosti, situacija na kontrolnom punktu Al-Soqour nije se promijenila. Stotine, a možda i hiljade stanovnika Anbara čekaju satima po paklenim vrućinama koje vladaju ljeti u Iraku da dobiju sigurnosnu saglasnost za ulazak u Bagdad. Pored toga, trpe zlostavljanje, ponižavanje i ucjene.

S druge strane, iračko sigurnosno rukovodstvo kaže kako ove mjere imaju za cilj zaštititi Bagdad od autobombi koje dolaze sa zapadnih područja pokrajine pod kontrolom organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL).

General-major Jalil al-Rubei'y, komandant Operativne komande Bagdada, kaže da su sigurnosne snage zaplijenile automobil-bombu koji je dolazio iz pravca Qa'ima na granici sa Sirijom. Dodaje da je izdao naredbu odgovornim stranama na kontrolom punktu da olakšaju ulazak kamionima sa prehrambenim artiklima i poljoprivrednim proizvodima, kao i u humanitarnim i zdravstvenim slučajevima.

Kolektivno kažnjavanje

Kontrolni punkt Al-Soqour nalazi se jugozapadno od Falujje i udaljen je od 15 kilometara od centra. Do punkta vodi slab i izrovan put kroz neplodnu oblast bez ikakvog odmarališta ili restorana, osim jedne benzinske pumpe.   

Član pokrajinskog savjeta u Anbaru Jassem al-Halbusi kaže da su oštre sigurnosne mjere neophodne i važne kako bi se sačuvala sigurnost, ali da postoji i aspekti koji negativno utječu na život građana, ugrožavaju ekonomiju i kretanje roba, zbog čega je punkt postao poput ”kolektivne kazne” za one koji ga prelaze.  

Al-Halbusi dodaje za Al Jazeeru da se građani moraju osjećati kao dio procesa izgradnje mira u državi, a ne kao protivnička strana sigurnosnim službama. Stoga Vlada treba otvoriti dodatne koridore za prolazak te olakšati stanovnicima pokrajine prolazak uz detaljne kontrole i sigurnosne provjere, te upotrebu savremenih elektronskih uređaja. Ističe da ”očuvanje sigurnosti ne opravdava vrijeđanje građana.”  

Sigurnosni organi su objavili videosnimak koji prikazuje akciju hvatanja bombaša samoubice na pomenutom kontrolnom punktu i eksploziju njihovog automobila u daljini. Međutim, većina stanovnika kaže kako u ti snimci lažni i da imaju za cilj opravdati zlostavljanja na ovom punktu. 

Hadžija Abu Abd, 71-godišnji stanovnik Ramadija, govori o tragičnim slučajevima koji su se desili na ovom punktu, kada su bolesnici umirali čekajući da dobiju dozvolu za prelazak, a trudnice donosile djecu na svijet u automobilima koji su ih prevozili.

Bahiga Abdullah (35) kaže kako dolazi iz Falluje sa svojom majkom koja je oboljela od karcinoma. Morale su čekati deset sati da dobiju dozvolu za prelazak. Kontrolni punkt Al-Soqour opisala je kao ”drugi Bzabz”, aludirajući na zloglasni prijelaz Bzabz.

Izgovor za kažnjavanje

Novinar Firas al-Dulaimi smatra da pojedine institucije u Bagdadu poduzimaju ovakve mjere kao izgovor za kažnjavanje stanovnika Anbara. Nelogično je govoriti kako autobombe dolaze iz ovog pravca prema Bagdadu, budući da su uvedene oštre sigurnosne mjere i da se provode stroge kontrole na brojnim kontrolnim punktovima, kaže on.  

”Ako su ove tvrdnje tačne, onda to samo dokazuje da su sigurnosni planovi neuspješni ili da postoje infiltrirani elementi. No istina je da se ovi automobili pune eksplozivom na mjestima gdje i eksplodiraju”, smatra on.

Al-Dulaimi kaže kako su se pojedini političari iz Anbara žalili i upućivali zahtjeve da se ovakva praksa promijeni, ali to nije urodilo plodom. Pitanje sigurnosti je danas fragmentirano i ne postoji jedan centar odlučivanja. Pojedine milicije kontroliraju sigurnosne službe u državi, tako da od ovih stavova nema koristi sve dok oružje i sigurnosne odluke ne budu u rukama same države, prema njegovom mišljenju.

Izvor: Al Jazeera