Kontroverze zbog bespilotnih letjelica

Nove tehnologije često izazivaju kontroverze. Zabrana malih, jeftinih letjelica na daljinsko upravljanje nije izuzetak.

Jedna od takvih letjelica napravila je snimke na Trgu Taksim u Istanbulu tokom protesta u junu 2013. godine. Policija je reagovala i – oborila je, podsjeća novinar Al Jazeere Tarek Bazley koji se javio iz Dohe.

„Bespilotne letjelice, poput ove, su jeftine – neke koštaju tek nekoliko stotina dolara. Zbog toga su toliko popularne. Praktično, svako je može kupiti i puštati gdje želi. A upravo taj nedostatak kontrole ono je što brine vlade“, ističe on.

Bespilotne letjelice postale su standardni dio opreme za režisere i novinare koji žele svijetu prikazati jedinstvene prizore katastrofa i ratnih zona.

Mnogi ih kupuju čisto iz hobija. Piloti u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine su prijavili desetine bliskih susreta sa bespilotnih letjelicama.

Američka vlada sada razmatra mjere među kojima su dozvola za upravljanje, zabrana puštanja letjelica noću i blizu aerodroma, te ideja da uređaj u svakom trenutku bude u vidokrugu onoga ko njime upravlja.

„Ne biste ih trebali koristiti otprilike 50 metara od zgrada i trebale bi biti u vidokrugu osobe koja njima upravlja. Ali, za većinu bespilotnih letjelica dozvola ne postoji, što znači da ih dječaci od 12 godina mogu puštati sa krova stambenih zgrada“, ističe Windsor Holden (Juniper Research).

Iznad nuklearnih elektrana

Prošle godine Al Jazeera je izvještavala o misterioznom i ilegalnom pojavljivanju letjelica iznad nuklearnih elektrana u Francuskoj, često noću. Stručnjaci su tada upozoravali na potencijalnu opasnost.

„Ovi motori su dovoljno veliki za nošenje malih količina eksplozivnih materijala“, istakao je Mycle Schneider, savjetnik za nuklearnu sigurnost.

Kao u slučaju letova proteklih dana nad Parizom, nikad nije otkriveno ko stoji iza letjelica koje su se pojavile iznad nuklearnih elektrana. Ali vlade su sve zabrinutije i pooštravaju propise…

Uvode se kontrole koje bi mogle ograničiti upotrebu letjelica za sve, uključujući one koji tu naprednu tehnologiju koriste kako bi nam prikazali svijet iz novog ugla.

Izvor: Al Jazeera