Kontroverze zbog novog sjedišta ECB-a

Evropska centralna banka naredne godine trebala bi biti preseljena u novo sjedište. No, projekt, prije nego je i završen, izaziva kontroverze. Cijena građevinskih radova već je premašila početnu vrijednost, a, uz to, zgrada neće biti dovoljno velika da primi sve osoblje ECB-a.

Simbol poznat u cijelom svijetu označava sjedište ECB-a, ali ECB se naredne godine seli u novo znamenito sjedište, Eurotower.

Inicijalno, građevinski radovi trebali su koštati između 500 i 800 miliona eura. No, prema prognozama s kraja prošle godine, njihova vrijednost mogla bi dostići 1,2 milijardi eura. Mnogi građani Frankfurta nisu sretni zbog toga.

“Mi to plaćamo, zar ne? Niko drugi, već mi”, ogorčen je Michael Menzel.

Njegov sugrađanin Johannes Fuller je dodao: “Kada nešto isplanirate, morate to i završiti. Ako nešto gradim privatno to završi dvostruko skuplje.”

Troškovi eurozone

Troškove će snositi cijela eurozona. Pojedini analitičari smatraju da bi troškovi mogli još porasti.

“Teško je procijeniti brojke, jer oni kontroliraju protok informacija i jedini su koji znaju puni iznos, ali mislim da neće biti ispod 1,2 ili 1,3 milijarde eura. A to je ogromno povećanje u odnosu na očekivani iznos. Uostalom, treba li u vremenu štednje ECB, zaista, novu banku?”, ocijenio je Raoul Ruparel, ekonomski analitičar organizacije Open Europe.

Troškovi nisu jedini problem. ECB je već prerastao novu zgradu. Od kada je gradnja počela dodijeljena mu je nova uloga, nadzor nad bankama eurozone. Rezultat je 1.000 novih zaposlenika. Za njih će ECB iznajmljivati uredski prostor prekoputa Eurotowera.

Ruparel je dodao: “Imam izvjesnu simpatiju prema ECB-u. Međutim, rast troškova ne mogu opravdati skupljim građevinskim radovima i nepredviđenim okolnostima, što trenutno pokušavaju uraditi. Mislim da moraju biti kritizirani zbog toga.”

Evropska unija ima historiju velikih projekata. ECB neće biti prvi koji će probiti budžet, ali, zbog njegove uloge u eurozoni, na taj potez mnogi neće gledati blagonaklono.

Izvor: Al Jazeera