Konzervativci prikupljaju glasove za smjenu premijerke May

Raab je rekao da plan premijerke May ugrožava integritet Ujedinjenog Kraljevstva (EPA)

Dok zastupnici britanske konzervativne stranke podnose zahtjeve za glasanje o povjerenju britanskoj premijerki Theresi May, a ona brani sporazum o Brexitu i zaštitnom mehanizmu, tzv. backstop, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz Europske unije, tri ministra i državna tajnica za Brexit.

Povjerenje premijerki May bit će na kušnji ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48.

May je zastupnicima poručila da je u pregovorima s EU o razlazu “djelovala u nacionalnom interesu”.

“Bilo bi u potpunosti neodgovorno odustati od ‘backstopa'”, kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasanje u parlament, što bi trebalo biti 10. prosinca. 

Upozorila je zastupnike da ne glasaju protiv sporazuma jer bi “to sve vratilo na početak”.  

“To bi značilo više nesigurnosti, više podjela i neuspjeh da provedemo odluku britanskog naroda o izlasku iz EU-a”, ocijenila je May.

Vladu i dalje napuštaju ministri

No, May je pretrpjela težak udarac kada je nekoliko ministara izašlo iz njezine vlade jer nisu zadovoljni sporazumom koji je postigla.

Pola dana nakon što je objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman.  

“Sa žaljenjem moram reći da, nakon jučerašnjeg sastanka vlade o sporazumu o Brexitu, moram podnijeti ostavku”, napisao je Raab na Twitteru.

On je rekao da premijerkin plan ugrožava integritet Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Hina.

Prije njega, kao prvi član vlade, ostavku je podnio Vara koji je kritizirao sporazum o Brexitu u svom pismu o ostavci, napisavši da to ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo “na pola puta i bez vremenske odrednice kada ćemo konačno biti suverena nacija”.

Podrška za sporazum

Vara je rekao da ne može podržati nacrt sporazuma. “Mi smo ponosna nacija i tužan je dan kada smo svedeni na poštivanje pravila koja su donijele druge zemlje, a koje su pokazale da im nisu važni naši interesi. Mi možemo i moramo bolje od ovoga”, istaknuo je Vara.

May u srijedu dobila podršku ministara za nacrt sporazuma o Brexitu, a u četvrtak će pokušati uvjeriti parlament da ga prihvati.

Zastupnik u parlamentu iz male sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), koja podržava britansku manjinsku vladu, rekao je da će DUP “sigurno” glasati protiv premijerkinog sporazuma o Brexitu.

Upitan hoće li DUP glasati protiv nacrta sporazuma, Jim Shannon je rekao u razgovoru za BBC Radio Ulster da “sigurno hoće”.

“Osjećamo se izdano”, kazao je.

Vodstvo DUP-a nije komentiralo svoje planove za glasanje.

Izvor: Agencije