Konzervativci Therese May izbjegli poraz na lokalnim izborima

Velika Britanija, Parlament
Glasanje u Londonu o sporazumu očekuje se prije samita EU-a 13. i 14. decembra (Reuters)

Konzervativna stranka britanske premijerke Therese May izbjegla je fijasko na lokalnim izborima u Londonu i pojačala podršku u regijama koje su podržale Brexit, pokazuju rezultati izbora u petak, koji su uništili nade laburista da će postići veliku pobjedu.

Ti su izbori doživljavani kao test javne podrške premijerki, koja se suočava s mogućom pobunom u Parlamentu zbog strategije za izlazak iz Europske unije.

Nakon objave dvije trećine glasova očito je da je May izbjegla veliki poraz, koji bi oslabio njezin autoritet nad konzervativnim zastupnicima uoči ključnih ispita za njezin plan o izvlačenju Velike Britanije iz carinske unije nakon što ona napusti europski savez.

“Oni su olakšanje za May i cjelokupnu Konzervativnu stranku jer sugeriraju da su, usprkos unutarnjim sukobima među konzervativcima u vezi s Brexitom, problemi među laburistima još gori”, smatra Tony Travers, profesor na London School of Economicsu, kako prenosi Hina.

Ograničenja rasta laburista

Laburisti su imali velika očekivanja, no izbori su pokazali ograničenja nedavnog rasta njihove popularnosti pod vodstvom veteranskog socijalista Jeremyja Corbyna.

May je zadržala kontrolu nad okrugom Wandsworth, područjem niskih poreza i uporištem konzervativaca još od mandata premijerke Margaret Thatcher.

Taj je okrug bio jedan od ambicioznijih ciljeva laburista na izborima u četvrtak i vodili su žestoku kampanju kako bi ga osvojili.

Na izborima se odlučivalo o više od 4.400 mjesta i sastavu više od 150 lokalnih vlasti koje su odgovorne za svakodnevne javne usluge.

Ona ne utječu na mjesta u Parlamentu, gdje May ima tanku većinu zahvaljujući dogovoru s manjom strankom.

Konzervativci su zadržali i Westminster, londonsku političku četvrt simboličke važnosti, čime se pokazalo da je stranka Therese May zabilježila puno manje gubitke u britanskoj prijestolnici nego se očekivalo.

Vladajuće stranke u pravilu gube na lokalnim izborima, a ankete su predviđale lošu noć u Londonu za konzervativce, koji vladaju već osam godina.

May u isto vrijeme pregovara i o Brexitu, protiv kojeg je glasalo 60 posto stanovnika Londona na referendumu 2016. godine.

I dalje pod pritiskom rivalskih frakcija

Rezultati u preostala 32 londonska okruga pokazuju da se predviđanje o jačanju laburista ispunilo, no ne dovoljno snažno da bi zadalo udarac premijerki.

Corbyn je bio meta žestokih kritika zbog stava prema antisemitizmu u svojoj stranci.

Kritičari kažu i da je krivo procijenio svoj odgovor na vojnu akciju u Siriji, kao i kad je riječ o sukobu s Moskvom u vezi s trovanjem bivšeg dvostrukog špijuna u južnoj Engleskoj.

May će i dalje biti pod pritiskom rivalskih frakcija unutar konzervativaca – onih koji ostankom u carinskoj uniji žele zadržati bliske veze s EU-om te onih koji tvrde da samo potpuni razvod od Bruxellesa nije izdaja glasača koji su se odlučili za napuštanje saveza.

Izvor: Agencije