Konzervativni CSU u Bavarskoj uoči izbora gubi podršku

Na posljednjim izborima 2013. godine CSU je osvojio 47,7 posto, a time i apsolutnu većinu (Arhiva)

Sedam sedmica uoči izbora za pokrajinski parlament u Bavarskoj, vladajuća Kršćansko-socijalna unija i dalje naglo gubi podršku, a prema trenutnim rezultatima, i apsolutnu većinu u toj pokrajini, javljaju njemački mediji.

“CSU bi trenutno osvojio 36 posto glasova, što je pet posto manje nego u posljednjem ispitivanju prije mjesec dana”, javlja dnevnik Bild, pozivajući se na ispitivanje instituta Insa.

Istovremeno raste popularnost lijevo-građanske stranke Zeleni, koja je sa 15 posto druga najjača u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Loša pozicija i socijalista

Ispitivanje instituta Insa pokazuje i dalje lošu poziciju Socijaldemokratske partije Njemačke, koja bi osvojila 13 posto glasova birača.

Desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku bilježi sličnu podršku birača kao i u prethodnim ispitivanjima, 14 posto.

Osim Zelenima, popularnost raste i Partiji slobodnih birača, koja bi osvojila osam posto glasova.

Stranka Zeleni posebno jaku podršku uživa u većim gradskim centrima, poput Muenchena, Nuerberga, Wuerzburga ili Augsburga.

U slučaju da se i na izborima 14. oktobra znatno ne promijeni situacija, CSU će biti prisiljen na koaliciju.

Na posljednjim izborima 2013. godine CSU je osvojio 47,7 posto, a time i apsolutnu većinu.

Zaoštravanje politike prema izbjeglicama

Pad popularnosti CSU-a u matičnoj pokrajini, gdje ta stranka zastupa demokršćansku opciju, a u ostatku zemlje aktivna je Kršćansko-demokratska unija, s kojom CSU na saveznom nivou čini Uniju CDU/CSU, povezuje se s rastom popularnosti AfD-a, koji se profilirao kao najveći protivnik izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel (CDU).

Nakon saveznih izbora prošle godine, tadašnji premijer Bavarske Horst Seehofer najavio je povratak stranke konzervativnim vrijednostima, no pokazalo se da zaoštravanje politike prema izbjeglicama nije pomoglo CSU-u, nego strankama lijevog spektra poput Zelenih.

Analitičari za pad popularnosti CSU-a optužuju i kadrovsku promjenu unutar vodstva Vlade u Bavarskoj, koju je u februaru, nakon unutarstranačkih previranja, preuzeo Markus Soeder (CSU).

Izvor: Agencije