Kopači zlata ugrožavaju sudansku ostavštinu

Zlato je u posljednje tri godine Vladi Sudana donijelo više od četiri milijarde dolara prihoda, čime je djelomično nadoknađen gubitak nafte nakon otcjepljenja Južnog Sudana.

Al Jazeerin reporter Bernard Smith izvještava kako kopači zlata sad nanose štetu arheološkim nalazištima i uništavaju ostatke civilizacije stare nekoliko hiljada godina.

Smith je posjetio impresivne ostatke drevnog kraljevstva Kuš, rasute po pustinji na sjeveru Sudana, kojem su bogata nalazišta zlata bila jedan od izvora prihoda.

Nova zlatna groznica prijeti da uništi ono što je ostalo od kušitske civilizacije, a kopačima zlata zaplijenjeni su oruđe i nakit stari više od 3.000 godina.

“U većini slučajeva kopači bacaju ono što pronađu, jer ne shvataju šta su našli. Zaista želimo kontrolirati i nadgledati sve te aktivnosti. Cjelokupno ovo područje, između Nila i Crvenog mora, veoma je zanimljivo za arheologe jer je bilo raskršće drevnih kultura”, upozorava arheolog Mahmoud Bashir.

Milion Sudanaca bavi se tradicionalnim rudarstvom i proizvodi više od 90 posto ukupne količine zlata u ovoj zemlji, a taj je plemeniti metal jedan od ključnih prihoda za vlasti.

Ipak, radeći na mjestima na kojima su zlato tražili i drevni Kušiti, kopači uništavaju neprocjenjiva arheološka nalazišta.

“Prije više od 3.000 godina, Kušiti su vladali područjem od Palestine na sjeveru, preko Egipta, do sjevernog Sudana i nekadašnje Nubije na jugu. Od faraona su kopirali ideje o gradnji piramida. Toliko toga o njihovom kraljevstvu još nije otkriveno, ali sudanski arheolozi nemaju sredstava i ne mogu se nositi sa zlatnom groznicom”, javlja Smith.

Kopači će opet doći

Prisutna je i zabrinutost da mnogi Sudanci ne cijene dovoljno svoju prošlost.

“Na osnovu iskustva, garantiram da ćemo za nekoliko godina izgubiti mnoga nalazišta. Kad vršimo inspekciju neke lokacije, vidimo da su kopači već bili tu i znamo da će sigurno opet doći”, dodaje arheolog Bashir.

Katarska vlada donirala je više od 120 miliona dolara za obnovu državnog muzeja i nekoliko iskopavanja.

U Ministarstvu rudarstva priznaju da imaju velikih problema.

Za Al Jazeeru su rekli da nema adekvatnih propisa potrebnih za reguliranje tradicionalnog rudarstva, te da su im potrebni međunarodni savjetnici koji bi im pomogli da se izbore s problemom “zlatne groznice” i sačuvaju drevnu baštinu svoje zemlje.

Izvor: Al Jazeera