Kopti: Prvi Božić s novim poglavarom

Tawadros rekao da je zbacivanjem Mubaraka utrt put za veću ulogu Kopta u javnosti (EPA)

Egipatski Kopti proslavljaju prvi Božić poslije izbora Muhameda Mursija za predsjednika Egipta i imenovanja novog koptskog poglavara, kao i poslije usvajanja Ustava koji opozicija smatra diskriminirajućim.

Pravoslavni Kopti su se u nedjelju navečer, na Badnju večer, okupili u glavnoj kairskoj katedrali, na ponoćnoj liturgiji koju je održao novi poglavar Tawadros II.

On je izabran u novembru umjesto Shenuda III, koji je u umro u martu, nakon što je 40 godina predvodio tu crkvu.

Predsjednik Muhamed Mursi telefonom je čestitao Tawadrosu Božić i poslao jednog od svojih pomoćnika na Božićnu liturgiju.

Amir Ramzi, koptski kršćanin i sudija kairskog Apelacionog suda, rekao je da je Božić šansa za molitvu za “bolji Egipat”.

“Kršćani dočekuju Božić sa razočaranjem, tugom i nezadovoljstvom, strahujući ne samo zbog svojih problema, već i zbog opće situacije u Egiptu. Za vrijeme vlasti zbačenog predsjednika Hosnija Mubaraka i vojnih lidera probleme su imali prije svega kršćani, ali sada s liderima iz Muslimanske braće svaki umjereni Egipćanin ima probleme”, kazao je Ramzi.

U jednoj od privih javnih poruka posle imenovanja, Tawadros je rekao da je zbacivanjem Mubaraka utrt put za veću ulogu Kopta u javnosti, ohrabrujući ih da učestvuju u razvoju demokratije u zemlji.

Egipatski kršćani čine oko 10 posto populacije od oko 83 miliona ljudi, što je najveća pojedinačna kršćanska zajednica na Bliskom istoku.

Kršćani se već dugo vremena žale na diskriminaciju, posebno četiri posljednje decenije, kako se zemlja sve više približava vjerskom konzervativizmu.

Izvor: Agencije