Korak bliže dogovoru o gašenju banaka u EU-u

U srijedu se održava sastanak sa još 11 ministara finansija iz zemalja koje nisu članice eurozone (Reuters)

Ministri finansija eurozone nadomak su dogovora o načinu finansiranja mehanizma za gašenje banaka, prije nego one nanesu štetu široj ekonomiji.

Ministri, međutim, nisu željeli da preciziraju detalje njihovog dogovora, navodeći da su pojedine razlike ostale, a naročito između Francuske i Njemačke u pogledu provođenja tog dogovora, prenose agencije.

Na pitanje da li je postignut dogovor o finansiranju Mehanizma jedinstvenog rješenja (ESM), organa koji bi imao ovlaštenja da ugasi posrnule banke i spriječi da se problemi iz finansijskog sektora preliju u realnu ekonomiju, predsjedavajući Eurogrupom i holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem je rekao: “Prešli smo veoma dug put u pogledu odbrambenog mehanizma.”

Ne želeći da pruži dodatne detalje, Dijsselbloem je samo rekao da je dosta toga ostvareno, što ulijeva optimizam uoči današnjeg sastanka sa još 11 ministara finansija iz zemalja koje nisu članice eurozone i na kojem bi to pitanje trebalo da bude finalizirano.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble napustio je sedmosatnu sjednicu, uz kratak komentar da je napredak ostvaren.

‘Presudni napredak’

Prema ocjenama evropskog komesara za ekonomska pitanja Ollija Rehna, na sastanku je postignut zajednički dogovor o odbrambenom mehanizmu, što će otvoriti put za osnivanje bankarske unije, novog regulatornog okvira koji će nadzirati, restrukturirati i ako bude potrebno zatvarati banke, a da poreski obveznici ne snose troškove njihovog gašenja.

„Postigli smo presudni napredak“, rekao je Rehn, dodajući da će zbog toga ministri finansija iz 28 zemalja moći postići finalni dogovor u srijedu i „imati miran Božić“.

ESM bi funkcionirao zajedno sa već dogovorenim Jedinstvenim nadzornim mehanizmom, koji će direktno nadzirati poslovanje blizu 130 banaka eurozone i indirektno, posredstvom vlada, više hiljada banaka.

ESM će, također, imati svoja sredstva, koja će osigurati same banke i koja će biti iskorištena za pokrivanje troškova likvidacije posrnulih kreditora.

Izvor: Agencije