Korak bliže istrazi o e-mail porukama Hillary Clinton

New York Times navodi da je privatna elektronska pošta Hillary Clinton sadržavala stotine potencijalno povjerljivih poruka (AFP)

Američko Ministarstvo pravde objavilo je da je zaprimilo zahtjev za istragu o tome kako je Hillary Clinton koristila privatnu elektronsku poštu u službene svrhe dok je obnašala dužnost državne sekretarke.

“Ministarstvo je zaprimilo zahtjev u vezi s mogućim izlaganjem opasnosti povjerljivih informacija”, rekao je čelnik Ministarstva pravde u kratkom saopćenju, djelimično potvrdivši pisanje New York Timesa.

Taj čelnik je dodao da ne zna je li riječ o “zahtjevu za krivičnu istragu”, suprotno od onoga što je pisao list.

New York Times navodi da su glavni inspektori nadležni za internu istragu zatražili od Ministarstva da pokrene krivičnu istragu, kao odgovor na memorandum od 29. juna u kojemu se kaže da je privatna elektronska pošta Hillary Clinton sadržavala stotine potencijalno povjerljivih e-mailova.

‘Preuveličavanje slučaja’

Glavni inspektori su nadležni za interne istrage u vladinim agencijama, a Ministarstvo pravde još nije donijelo odluku o pokretanju istrage, rekli su dužnosnici, prenosi New York Times.

Hillary Clinton, bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država, vodila je američku diplomatiju od 2009. do 2013. godine.

Sada je kandidatkinja za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore sljedeće godine.

Hillary Clinton je demantirala da su u njenoj privatnoj elektronskoj pošti bili povjerljivi podaci i optužila je svoje političke protivnike da preuveličavaju ovaj slučaj te da žele omesti njenu kandidaturu.

Američki State Department, objavio je nedavno skoro 300 e-mailova Hillary Clinton, a u vezi sa smrtonosnim napadom na američku misiju u libijskom Bengaziju 2012. godine.

Izvor: Agencije