Korak bliže početku rada Specijalnog suda za Kosovo

Kad bude usvojen pravilnik, Specijalno tužilaštvo Davida Schwendimana moći će podnijeti prve optužnice (Arhiva)

Specijalizirano vijeće Ustavnog suda sa sjedištem u Hagu proglasilo je prihvatljivim zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika o postupku i dokazima Specijalnog suda za Kosovo.

Sud će istraživati navode zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova počinjene od 1998. do 2000. godine.

Specijalizirano vijeće je podsjetilo da Pravilnik mora odražavati najviše standarde međunarodnog prava i ljudskih prava kako bi procesi bili pravični i ekspeditivni.

Deset od 208 pravila nije usaglašeno s Ustavom, zaključio je Sud te poslao zaključke plenarnoj sjednici sudija na dalje razmatranje.

Sudije Specijaliziranog vijeća Ustavnog suda neće sudjelovati u tom postupku.

Pravilnik će stupiti na snagu sedam dana nakon što Ustavni sud utvrdi da je taj dokument u skladu sa 20. poglavljem Ustava.

Zatim će Specijalni sud moći početi s radom, tj. Specijalno tužilaštvo moći će podnijeti prve optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK-a.

Poseban pravilnik o radu specijaliziranih vijeća suda, kao i tužilaštva, potreban je jer se na njihov rad ne primjenjuje standardni Zakon o krivičnom postupku Kosova.

Pravilnik regulira vođenje sudskog postupka pred specijaliziranim vijećima na svim nivoima, od vijeća Osnovnog suda preko vijeća Apelacionog suda do vijeća Vrhovnog suda, i regulira dužnosti sudije za prethodni postupak.

Zaštita svjedoka i žrtava

Pravilnik, kako je ranije saopćeno, naglasak stavlja na zaštitu svjedoka, žrtava i drugih osoba izloženih riziku zbog svjedočenja ili saradnje sa specijaliziranim vijećima.

Misija EULEX-a imenovala je početkom februara 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK-a, među kojima su sudije koje će obavljati funkciju potpredsjednika, kao i četiri sudije Specijaliziranog vijeća Ustavnog suda.

Specijalni sud, koji će suditi po optužnicama za ratne zločine visokih oficira bivše OVK-a, funkcionirat će na četiri nivoa: Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odjeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud.

Izvor: Al Jazeera i agencije