Korak bliže vakcini protiv malarije

Rezultati vakcine RTS,S predstavljeni su u utorak na konferenciji u Durbanu u Južnoafričkoj Republici (AP)

Britanska farmaceutska kompanija GlayoSmithKline (GSK) saopćila je da će tražiti od Evropske medicinske agencije (EMA) da joj odobri upotrebu prototipa prve vakcine protiv malarije nakon što su njihova istraživanja pokazala da je ona smanjila broj slučajeva obolijevanja kod djece u Africi.

Rezultati vakcine RTS,S predstavljeni su u utorak na konferenciji u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, na kojoj su se okupili brojni stručnjaci za ovu bolest.

Istraživanja farmaceutske firme pokazala su da 18 mjeseci nakon vakcinacije, djeca između pet i 17 mjeseci imaju 46 posto manje šanse da obole od malarije u odnosu na djecu koja nisu vakcinisana.

Međutim, u slučaju nedonoščadi koja prime vakcinu između šest i 12 sedmica starosti, efikasnost je manja – 27 posto smanjeni rizik od obolijevanja.  

Glasnogovornik GSK-a rekao je agenciji AFP da će kompanija poslati zahtjev EMA-i kako bi lijek bio dostupan u siromašnijim zemljama.

‘Naučno mišljenje’

U tom procesu, EMA daje ‘naučno mišljenje’ o sigurnosti i efikasnosti vakcine, što otvara mogućnost da lijek razmotri i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja onda može po brzom postupku izdati dozvole za njegovo korištenje u afričkim zemljama.  

„Mi ćemo u 2014. podnijeti prijavu za naučno mišljenje Komiteta za medicinske proizvode za korištenje kod ljudi“, rekao je glasnogovornik GSK-a.

„Namjera je da vakcina ne bude dostupna u EU, jer je razvijena specifično za djecu u subsaharskoj Africi koji imaju najveći rizik od malarije.“

Prema posljednjim podacima WHO-a iz 2010. godine, oko 220 miliona ljudi imalo je malariju, od čega je 660.000 smrtnih slučajeva. Stopa smrtnosti najviša je kod djece u Africi.  

Izvor: Agencije