Korak ka rješenju spora o Ljubljanskoj banci

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec objavili su u srijedu navečer da su našli rješenje za problem Ljubljanske banke, ali ga ne mogu predstaviti javnosti dok ga ne odobre vlade u Zagrebu i Ljubljani.

Pusić i Erjavec sastali su se u srijedu poslijepodne u Otočcu na Krki sa finansijskim stručnjacima Francom Arharom i Zdravkom Rogićem.

Na šestosatnom sastanku je bilo govora o nekoliko mogućih rješenja, a ministri će se ponovno sastati u Zagrebu 19. februara, javila je iz Otočca na Krki reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Erjavec i Pusić kazali su da rješenje do kojeg su došli ima nekoliko različitih podvarijanti.

Pusić je rekla kako su pokušavali naći rješenje koje neće naštetiti ni Zagrebu, ni Ljubljani, dok je Erjavec kazao kako se nada da će Vlade Hrvatske i Slovenije odobriti rješenje.

Rješenje za problem Ljubljanske banke uslov je za ratifikaciju hrvatskog ugovora o pristupu Evropskoj uniji u slovenskom Parlamentu.

Nekoliko mogućnosti

Brkić je uoči sastanka javila da je Erjavec kazao da je umjereno optimističan, ali da ne očekuje rješenje.

Pusić je bila bez komentara, a izvori bliski Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske također su rekli da smatraju da rješenja neće biti.

Pusić smatra da je na stolu četiri do pet mogućih rješenja, dok su u javnost dospjela njih tri, kazala je Brkić.

Nema službene potvrde šta bi bio naizglednije rješenje.

Arbitraža je Slovencima najmanje prihvatljivo rješenje – oni žele prebijanje dugova, rekla je naša reporterka. Tako bi dug koji Slovenija ima prema hrvatskim štedišama bio prebijen prema dugu koji su hrvatske firme imale prema Ljubljanskoj banci kada su se dizali krediti prije dvadesetak godina.

Ono što Hrvatska želi je otplata duga prenesene štednje na 30 godina, s tim da bi se otplaćivala samo glavnica na 300 miliona eura, dok bi kamata bila oproštena, kazala je Brkić.

Izvor: Al Jazeera