Koreje bez dogovora o obnavljanju Kaesonga

Projekt Kaesong bio je posljednji preostali zajednički poduhvat dviju Koreja kako su se odnosi kvarili posljednjih pet godina (Getty Images)

Sjeverna i Južna Koreja u ponedjeljak su održale novu rundu razgovora, ali nisu postigle dogovor o uslovima za nastavak rada njihove zajedničke industrijske zone u Kaesongu, jer se i dalje okrivljuju ko je odgovoran za njeno zatvaranje.

Specijal

Iako je propala i peta runda razgovora, dvije strane su se dogovorile da se ponovo sastanu u četvrtak, saopćilo je Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu, prenosi Tanjug.

Proizvodnja u Kaesongu je obustavljena u aprilu, kada je Sjever zabranio ulazak u zemlju vlasnika firmi i stručnjaka sa Juga i povukao oko 53.000 radnika u uslovima povećanih vojnih napetosti i prijetnji Pjongjanga.

U dosadašnjim razgovorima Seul je insistirao na dobijanju garancija od strane Sjevera da se neće ponoviti vrsta akcije koju je Pjongjang preduzeo u aprilu, a koja je dovela od obustave rada zone u kojoj posluju 123 firme sa Juga.

Stav Sjevera

Umjesto toga, Sjever ponavlja raniji stav da se rad zone treba obnoviti što je prije moguće i da krivica za zatvaranje nije njihova.

Južna Koreja također nastoji da se dozvoli i stranim firmama da posluju u zoni, kako bi se spriječilo da Pjongjang manipulira zonom i koristi je za utjecaj na međukorejske razgovore.

Kim Ki-Vung, šef delegacije Juga, rekao je novinarima da je njihov stav jasan da Pjongjang treba dati čvrsto obećanje da više neće zatvarati zonu.

On je dodao da postoje velike razlike oko uspostavljanja pravnog okvira kojim bi se spriječilo buduće zatvaranje, prenio je AFP.

Razgovori u ponedjeljak održani su u Kaesongu, koji se nalazi oko 10 kilometara unutar Sjeverne Koreje.

Projekt Kaesong, koji stvara skoro dvije milijarde dolara vrijednosti godišnje, bio je posljednji preostali zajednički poduhvat kako su se odnosi kvarili posljednjih pet godina.

Gubitak prihoda

Zatvaranje je također značilo gubitak prihoda u čvrstoj valuti za Pjongjang i ostajanje bez posla i zarada oko 53.000 radnika na Sjeveru.

Vlasnici desetina južnokorejskih firmi, kojima prijete milionski gubici, zaprijetilo je početkom mjeseca da će se povući iz zone u Kaesongu, žaleći se da su postali žrtve političkog prepucavanja između dva protivnika.

Prije dvije sedmice Pjongjang je upozorio da će sudbina razgovora o Kaesongu utjecati na ukupne odnose između dviju Koreja.

“Ukoliko pitanje industrijskog kompleksa Kaesong ne bude riješeno, ne može biti napretka u međukorejskim odnosima”, upozorila je Sjeverna Koreja.

Iako bez konkretnih dogovora do sada razgovori su za posmatrače ohrabrenje poslije nekoliko mjeseci povećanih vojnih tenzija i prijetnji Pjongjanga nuklearnim napadima na Južnu Koreju i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije