Korupcija, hronična bolest rumunskog društva

Danima se u Rumuniji obilježava 25. godišnjica pada režima Nicolae Ceausescua.

Četvrt vijeka njegove vladavine ostavilo je posljedice po Rumuniju, a  jedna od njih je korupcija.

Slažu se sa tim i stručnjaci, jer je ta zemlja, uz Bugarsku, najkorumpiranija članica Evropske unije.

Korupcija je hronična bolest rumunskog društva, ali napretka ima, iako ne dovoljno.

Zdravstvo je jedan od najočiglednijih primjera, a dešavalo se da ljekari ne žele da operišu, ukoliko ne dobiju novac.

Problem u sistemu

Pacijenti bolnice nedaleko od Bukurešta nerado govore o tome.

“Ne, ništa nisu uzeli, niti su tražili. Dobri su u poređenju s drugim mjestima”, kazala je pacijentica iz Uzričenija, Mihaela Radu.

“Ne dajem ništa, jer sam siromašan, ne mogu da priuštim mito”, tvrdi Calin Gheorghe.

Ekspertica za borbu protiv korupcije kaže da iako su Rumuni svakodnevno suočeni sa sitnom korupcijom, veći problem je u vrhu sistema.

“Prevare sa javnim nabavkama, krađa iz budžeta ili uzimanje ogromnog mita. Trenutno traje slučaj gdje je čovjek optužen da je primio 10 miliona eura za ustupanje zemlje koja je oduzeta za vrijeme komunizma”, smatra  Laura Stefan.

“Kaže se da korupcije u Rumuniji ima tamo gde se vrti veliki novac. Ona ne koči samo dalji razvoj, već nastavak EU integracija, iako je Rumunija već sedam godina u Evropskoj uniji”, izvijestio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Ključni uslovi

Holandija je, prema riječima ambasadora te države, jedan od najglasnijih protivnika integracija Rumunije, dok se ključni uslovi ne ispune.

“Šengen je sljedeći korak, prijem u eurozonu također. Ali, kao što je Churchill rekao, idemo redom. Osnovni preduslovi, a potom sve ostalo”, rekao je holandski ambasador Matthijs Van Bonzel.

Zato nije slučajno što je novi rumunski predsednik na polaganju zakletve obećao slom korupcije.

Budući savjetnik predsjednika Rumunija kaže da ova zemlja ima keca u rukavu.

“S obzirom na to da je ova zemlja članica EU-a, imamo snažne institucije, koje su sposobne da se bore protiv korupcije, istinski”, kazao je Leonard Obran.

Sa obilježavanjem 25 godina od pada Nicolaea Ceaucescua, historičari tvrde da jesve počelo u komunizmu.

“Velika nemaština i razvoj sive ekonomije natjerali su ljude da podmićuju da bi dobili bilo šta. Bilo da je reč o stanu, čak ste morali da date mito za hranu”, zaključio je historičar Instituta zločina komunizma.

Četrde4set procenata lokalnih rumunskih zvaničnika su optuženi ili osuđeni za korupciju, što predstavlja korak naprijed, ali i glasnu opomenu da je ostalo još mnogo posla.

Izvor: Al Jazeera