Korupcija istjeruje investitore iz BiH

U Washingtonu, na Univerzitetu Johns Hopkins, održan je panel o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini na kojem su govorili političari i poslovni ljudi iz BiH, te analitičari i predstavnici State Departmenta.

Razgovor o BiH ekonomiji i problemima zbog kojih ekonomija te zemlje ne napreduje može se, prema sudionicima panela, svesti na četiri riječi: politika, korupcija, investicije i privatizacija, javio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Predsjednik Federacija BiH, Živko Budimir, je u Washingtonu imao niz razgovora u Kongresu i Senatu, odakle odlazi sa određenim zaključcima.

Male mogućnosti

„Poruke koje dolaze u tim razgovorima iz Kongresa i Senata govore o tome da je razina korupcije vrlo visoka, da je jedan vid političke nestabilnosti zajedno  s korupcijom ključni razlog zašto nema investicija u BiH. Poruke se odnose i na to da politički lideri u BiH moraju preuzeti odgovornost i biti u službi naroda, a ne da narod bude u službi političkih elita“, rekao je Budimir.

Jonathan Moore je na čelu Ureda američkog Državnog tajništva za središnju i južnu Evropu.  Govoreći o nedostatku investicija u Bosnu i Hercegovinu, Moore ukazuje na značajan pad izravnih ulaganja:

„Potrebno je mnogo više ulaganja. Najšokantniji podatak na panelu je bio da u Bosni i Hercegovini ima manje oko 20 posto direktnih investicija u odnosu na ono to smo imali prije samo nekoliko godina. To nije samo krivica globalne financijske krize, nego je riječ o malim mogućnostima koje Bosna pruža.“

Investitore naprosto tjera i činjenica da privatizacija nije transparentna, da je, prema podacima Svjetske banke, BiH korumpirana zemlja, te da jedan od velikih problema siva ekonomija:

„Između ostalih djelatnosti imamo mlinsko-pekarsku djelatnost, a od ukupnog prometa roba u toj djelatnosti  preko 55 posto je u sivoj ekonomiji, što znači da država nema nikakvih prihoda od toga. Naravno to  firmama koje plaćaju poreze nameće problem što nisu konkurentne“, govori Mujo Selimović, direktor MIMS Group.

Šansa u 2013. godini

Profesor na univerzitetu Johns Hopkins  Daniel Serwer prepoznaje odakle proizilaze ekonomski problemi u BiH:

„Mislim da dolaze iz političke situacije i eksploatacije ekonomskog sektora od strane političara. To Bosnu košta činjenica da je daleko od utrke za članstvo u Evropskoj uniji.“

Na panelu o BiH ekonomiji rečeno je da je upravo 2013. godina prilika da se naprave neki pozitivni koraci, jer 2014. je izborna godina u kojoj će apsolutno dominirati politika.

Izvor: Al Jazeera