Korupcija pri zapošljavanju Janšine kćerke

Premijer Slovenije se nedavno i u Parlamentu branio od optužbi u kojima su spominjani slučajevi nepotizma (Pixsell)

Slovenska firma u državnom vlasništvu Plinovodi zaposlila je mimo propisa kćerku premijera Janeza Janše i sina predsjednika njegove poslaničke grupe, što je antikorupcijska komisija ocijenila koruptivnim činom za koji je odgovorna uprava preduzeća.

“Niki Janša i Tadeju Tanku bila je omogućena imovinska i neimovinska korist jer su zaposleni u suprotnosti s propisima, što odgovara definiciji korupcije”, navela je komisija u svom nalazu.

Janšina kći diplomirala je arhitekturu, sin njegovog zastupnika pravo, a zaposleni su nekoliko mjeseci nakon sticanja diplome u firmi u državnom vlasništvu, u kojoj je prosječna plata 4.000 eura bruto, prenosi Hina pozivajući se na saznanja lokalnih medija.

Slučaj je u javnosti poznat već duže, a spominje se kao slučaj česte prakse nepotizma, jer je nezaposlenih mladih mnogo – na berzi rada je više stotina diplomiranih pravnika i više od 100 diplomiranih arhitekata.

Janša: Nema nepotizma

Premijer Slovenije se nedavno i u Parlamentu branio od optužbi u kojima su spominjani slučajevi nepotizma i protekcije za djecu istaknutih političara vezanih za njegovu stranku.

Pritom je opovrgao postojanje nepotizma u stranci, rekavši  tada i da je njegova kći odbijena na više konkursa upravo zbog svog prezimena.

Antikorupcijska komisija je istraživanjem tog slučaja utvrdila da su prilikom primanja na posao djece dvojice istaknutih političara kršeni propisi, za šta je odgovorna uprava Plinovoda, jer su zaposleni na radnim mjestima koja nisu sistematizacijom predviđena za pripravnika.

Prema nalazu komisije, postupak tokom zapošljavanja vođen je na način koji je diskriminirao ostale kandidate, a prekršeni su i neki drugi propisi i zakoni.

Komisija uz to navodi da premijer Janša i predsjednik njegovog poslaničkog kluba Jože Tanko već zbog svog položaja imaju utjecaj na razvoj preduzeća Plinovodi, jer Vlada direktno utječe na imenovanje i moguće razrješenje njegove uprave.

Izvor: Agencije