Korupcija u Željeznicama Srbije teška 65 miliona eura

Vijeće za borbu protiv korupcije Srbije u posljednjem je izvještaju objavilo da je budžet Srbije oštećen za 65 miliona eura zbog nenamjenski potrošenih sredstava u Željeznicama Srbije.

Vijeće navodi da ima dokaze koji ukazuju na neizmirene poreske obaveze pet remontnih preduzeća, koja su dobila novac da bi popravila 5.000 vagona. 

Hiljadu teretnih vagona ostalo je bez popravke, iako je država u prethodnih devet godina uplatila novac za remont ili nabavku novih. Upozorava se da je to još jedan dokaz bacanja državnih para.

Posao počinje 2009. godine, kada su Željeznice tražile pomoć od Vlade.
 
Iste godine, od 7.000 teretnih vagona, čak 4.000 bilo je neispravno. Vlada uplaćuje sredstva za devet remontnih preduzeća u Srbiji, od kojih, danas pet nema čiste papire. 

U Ministarstvu saobraćaja i Željeznicama Srbije kažu da će povodom ovog slučaja, predati svu potrebnu dokumentaciju policiji i Tužilaštvu.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović izjavila je da je prije četiri dana dobila izvještaj te da ga je odmah uputila Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“To jeste u nadležnosti MUP-a. Ponudila sam svaku vrstu saradnje ministarstva onoga što mi možemo da znamo, ako išta znamo tu smo da odgovorimo. Očekujem da nadležne institucije rade svoj posao”, rekla je novinarima pred početak konferencije posvećene željezničkoj infrastrukturi u regiji.

‘U poslovima učestvovao veliki broj osoba’

“Što se tiče bilo kakvih koruptivnih ili potencijalno koruptivnih radnji, ne samo onoga što kaže Savet za borbu protiv korupcije nego i onoga što građani, često čak i zaposleni u Železnici, ili mi koji smo u ministarstvu primetimo da nije dobro, šalje se nadležnim organima”, dodala je.

U izvještaju Vijeća stoji da je Željeznica pružila dokaze o popravci samo 434 vagona, od planiranih 1.000.
 
Taj posao koštao je blizu četiri miliona eura. Međutim, Željeznica ne dokazuje za koje namjene je potrošeno dodatnih 12,5 miliona eura, za koje Vijeće ima dokaze da su uplaćeni.

Generalni direktor Željeznica, Miroslav Stojčić rekao je da Željeznice Srbije i aktuelno rukovodstvo podržavaju nadležne u utvrđivanju zakonitosti rada te kompanije, a podržavaju i aktivnosti Vijeća za borbu protiv korupcije.

Pri tome, naveo je u saopštenju, mora se imati u vidu da je riječ o izuzetno obimnoj i složenoj dokumentaciji, kao i da je u ovim poslovima učestvovao veliki broj osoba.

“Ni jednu od odluka u vezi sa remontom železnica nije samostalno donosila, već na osnovu zaključaka Vlade Srbije. Program remonta uključujući spisak remontera, vrstu i broj voznih sredstava koje treba remontovati, kao i iznos novca tome namenjen utvrđivala je Vlada, a taj zaključak je bio obavezujući za sve”, naveo je.

Izvor: Al Jazeera i agencije