Košarka: Bh. juniori protiv Turske za finale EP-a

BiH je pobijedila favorizirane Špance na krilima Edina Atića, koji je postigao 28 poena te dodao 12 skokova i četiri asistencije (FIBA)

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u petak selekciju Španije sa 70:64 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva A divizije u grčkom Volosu.

Izabranici Marka Trbića plasmanom među četiri najbolje ekipe Evrope ostvarili su najveći uspjeh omladinske košarke Bosne i Hercegovine.

Četvrtfinale je do sada bilo najveći uspjeh kadetskog i juniorskog bh. nacionalnog tima.

U neizvjesnom meču reprezentacija Bosne i Hercegovine je pobijedila favorizirane Špance na krilima Edina Atića, koji je u ovom meču postigao 28 poena te dodao 12 skokova i četiri asistencije.

Raspoložen je bio i Ibrahim Durmo sa 12 poena i pet skokova, dok je bek bh. tima Đorđe Aleksić imao sedam asistencija, četiri poena i tri skoka.

U timu Španije istaknuo se Xabier Lopez – Arosteguj sa 18 poena, pet skokova i četiri asistencije, dok je Segi Garcia dodao 17 poena te po četiri skoka i asistencije.

Turska bolja od Srbije

Naredni rival Bosne i Hercegivne bit će Turska, koja je kasnije u petak, nakon produžetka, savladala Srbiju sa 90:79 (22:21, 20:19, 13.21, 15:9, 20:9).

Najzaslužniji za pobjedu mladih turskih košarkaša bio je Furkan Korkmaz sa 21 poenom, 11 skokova i dvije asistencije, 17 poena upisao je  Enes Taskiran, a jedan manje Ercan Bayrak.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Aleksandar Aranitović sa 16 poena i po tri skoka i asistencije, poen manje, uz 13 skokova i šest asistencija, zabilježio je Vojislav Stojanović.

U drugom polufinalu sastat će se selekcije Litvanije i Grčke.

Litvanija je u petak navečer u četvrtfinalu pobijedila Njemačku sa 73:71, a zatim je Grčka savladala Francusku sa 67:59.

Turska i Bosna i Hercegovina su već odmjerile snage u drugoj rundi takmičenja, a Turci su tada slavili sa 80:57.

Mečevi polufinala na programu su u subotu, a finale je na rasporedu u nedjelju.

Izvor: Al Jazeera i agencije